Читај ми!

Одложено суђење за паљење амбасаде САД, изостао тужилац

Суђење петорици полицијских службеника који се терете за пропусте у обезбеђењу током и после митинга "Косово је Србија" 2008. године, када је запаљена амбасада САД у Београду, одложено је у београдском Вишем суду и то због изостанка поступајућег тужиоца.

Судија констатовала је да је тужилац био уредно позван али да се није појавио на суђењу, о чему ће, како је навела, обавестити Вишег јавног тужиоца.

Као следећи термини за суђење одређени су 16. децембар и 7. фебруар.

На данашњем суђењу требало је да буду испитана три сведока.

Првооптужени у овом предмету су тадашњи начелник Управе полиције Београда С. В., другооптужени, тадашњи начелник београдске полиције С. Б. и затим тадашњи начелник Управе полиције МУП-а Србије М. К.

Поред њих оптужени су и тадашњи тадашњи начелник Одељења за операције у команди Жандармерије З. Р., који је те ноћи био заменик С. В. и тадашњи командант Жандармерије у Краљеву Б. М.

Ова петорица полицијских службеника терете се за нечињење и непредузимање мера из њихове надлежности за заштиту ових објеката, иако су знали да би они могли да буду нападнути.

Из оптужнице Вишег јавног тужилаштва у Београду произлази да они одговарају због пропуста у ланцу командовања и непридржавања плана за обезбеђење скупа.

Полицајци су оптужени за кривично дело "тешко дело против опште сигурности", јер су, како се наводи у оптужници у коју је Танјуг имао увид, невршењем своје службене дужности, нанели штету објектима амабасада и опште опасним радњама, на месту где је окупљен већи број људи изазвали опасност за живот и тело људи и имовину већег обима.

Притом су, како се додаје, били свесни да могу учинити дело, али су на то пристали, олако држећи да неће доћи наступти смрт неког лица већа штета. Међутим, услед њиховог нечињења, запаљена је амабасада САД у чијим је просторијама страдао младић З. В.

Поступили су, како сматра тужилаштво, супротно шифрованој депеши Дирекције полиције од 20. фебруара 2008. и Плану одезбеђења јавног скупа направљеог дан касније, који су предвиђали запречавање раскрснице на углу Кнеза Милоша и Немањине како би се учесницима скупа онемогућио пролазак до амбасада.

С. В. одговара јер је јединици која је обезбеђивала амбасаду САД наложио да се повуче, најпре у бочну улицу Војводе Миленка, а потом и до полицијске станице Савски венац у Савској улици, при чему је амбасада остала потпуно незаштићена

Његови надређени С. Б., и М. К., одговарају што С. В., нису спречили у повлачењу, нити су издали неопходна наређења за спречавање група у нападу на амбасаде САД и Немачке у улици Кнеза Милоша.

З. Р., је оптужен јер није благовремено издао наређење да интервенишу јединице Жандармерије, већ тек пошто је запаљена амбасада САД, док се Б., М. терети да ни по том наређењу није поступио.

Прва до запаљене амбасаде САД дошла је јединица ПТЈ и успела да потисне масу и успостави ред и мир, наводи се у оптужници.

Првом оптужницом, они су се теретили и за кривично дело злоупотреба службеног положаја, али су ту оптужбу, током потврђивања оптужнице, и Виши суд и и Апелаицони суд одбили као неосновану, чиме је она отпала.

Апелациони суд у Београду је, након поновљеног суђења, почетком 2019. године правознажно ослободио од оптужби седморицу оптужених за бацање каменица на амбасаду САД, односно кривично дело "изазивање опште опасности".

Они нису били оптужени за паљење амбасаде, већ се у оптужници то на терет ставља НН лицима која су кроз разбијена стакла амбасаде убацила упаљене бакље.

Штета на амбасади САД, према службеној ноти амбасаде упућеној суду, износи укупно око 900.000 долара, али амбасада није тражила одштету.

Што се тиче смрти З.В, који је изгорео у пожару у згради амбасаде САД, суд сматра да седморица оптужених младића нису имали везе са том трагедијом.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се