Читај ми!

У Приштини испитан још један сведок у случају убиства Оливера Ивановића

У наставку суђења оптуженима за помагање у убиству Оливера Ивановића сведочио је Б. Б. рекавши да не подржава свој ранији исказ тужилаштву, јер је дат под емоцијама, да је политички мотивисан и базиран оним што је чуо, а не на основу директних сазнања.

Навео је да му је пре но што је саслушан код тужиоца, полицајац Ф. Г. рекао "учини нам, учинићемо ти", те да је након тога пристао да учествује у истрази.

Упитан на који је начин схватио понуду полицајца и зашто је након тога дао изјаву тужиоцу, Б. Б. је одговорио да је његов услов био да му се врати телефон са кибернетичког испитивања, а да ће он помоћи у истрази убиства.

Сведок тужилаштва Б. Б., четврти испитан током досадашњег суђења, на салушању у Основном суду у Приштини представио се као новинар српских и албанских медија, једно време агент косовске безбедносне агенције и службеник косовског "Телекома" на северу КиМ.

Додао је да је од ранијег исказа одустао и зато што је њиме "напао Београд, а да данас нема такво мишљење".

Адвокат Дејан Васић оценио је да је "данашњи сведок, апсолутно небитан за предмет, али да је открио да је тужилаштво на незаконит начин спроводило истрагу".

"Сведок је данас причао о својим контактима са главним тужиоцем у то време, са полицајцима који су га наговарали, који су му нудили помоћ не би ли он дао некакву изјаву специјалном тужилаштву, и чини ми се како суђење одмиче показује некоректно поступање специјалног тужиоца који је претходно водио тај предмет у односу на окривљене и на расветљавање самог убице", рекао је Васић.

Васић тврди да "четири саслушана сведока нису казали ништа ни о људима који су оптужени ни о убиству уопште", уз утисак да се на главном претресу врше истражне радње, а не утврђују чињенице и докази.

"Тужилац прикупљао доказе о убиству Ивановића на незаконит начин" 

Адвокатица Јована Филиповић, такође, тврди да је на основу изјава сведока тужилац прикупљао доказе о убиству Оливера Ивановића на незаконит начин.

"Све указује на то да је тужилаштво прикупљало изјаве супротно закону о кривичном поступку. Сведок је данас то потврдио. О томе треба да води рачуна тужилаштво и суд по службеној дужности", казала је Филиповићева.

И адвокат Махмут Хаљими рекао је да досадашњи сведоци нису били у стању да "дају трунку доказа ради утврђивања истине и у правцу тврдњи и диспозитива оптужнице".

"Ниједан сведок није био у стању да да ниједан милиграм, тужилац није могао да извуче из изјава таквих сведока било шта у правцу утврђивања диспозитива оптужнице која се оптуженима ставља на терет и сматрам да оптужени ни криви ни дужни леже у притвору", додао је Хаљими.

Наставак суђења 16. децембра  

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је оптужнице против шест особа српске националности. Оптужени су Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић, Жарко Јовановић, Силвана Арсовић и Раде Басара.

Оливер Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године у северном делу Косовске Митровице, испред седишта ГИ "Слобода, демократија, правда", коју је основао и водио.

Наставак суђења заказан је за 16. децембар ове и 18, 19. И 20. јануар следеће године, када ће бити испитани нови сведоци. Саслушање сведока почело је крајем августа ове године. На списку за саслушање је 28 особа.  

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво