Читај ми!

Настављено испитивање сведока у случају убиства Оливера Ивановића

У Основном суду у Приштини настављено је суђење у случају убиства Оливера Ивановића, председника ГИ СДП. Први сведок на данашњем претресу била је К. Б., потпредседник ГИ СДП, која је рекла да је радила са покојним Оливером Ивановићем дуже од 20 година, обављајући дужност председника ГИ СДП док је био у притвору.

Према њеним речима, обезбеђењем канцеларије ГИ СДП се нико није бавио. "Да смо имали обезбеђење можда бисмо спречили да буде убијен. Канцеларија је имала камере за надзор, а приступ сам имала само по потреби, у време када је био у притвору", казала је К. Б.

"После пуштања на слободу није било потреба за приступом. Приступ камерама имала је секретарица, а у канцеларији постоје два компјутера. На једном је приступ имао Оливер, а на другом секретарица. Он (Оливер) је имао приступ камерама и са свог телефона", рекла је К. Б., одговарајући на питање тужиоца о обезбеђивању канцеларије ГИ у Косовској Митровици.

К. Б. је навела да је Оливер Ивановић јавно говорио да му је угрожена безбедност.

"То је чинио преко медија, обавестивши и безбедносне службе – Кфор, Еулекс, поједине амбасаде. Причао је о томе отворено и јавно", додала је К. Б.

На питање тужиоца од кога му је претила опасност, К. Б. је одговорила да је углавном све што је јавно говорио, делио са особљем канцеларије.

"Међутим, има момената где нас је поштедео, јер су у канцеларији биле жене. Мислим да су многе ствари остале недоречене, сакривене, да их је однео са собом", рекла је К. Б.

Пренела је да су отворене претње кренуле током предизборне кампање и избора пре убиства.

"У предизборној кампањи смо имали катастрофалну ситуацију, најмање демократску, и имали убиство једног политичког лидера, који је такође био у кампањи, било је нормално да се и он плашио за своју безбедност. Та особа је била Димитрије Јанићијевић, чије убиство до данас није било расветљено", казала је К. Б.

Запаљен аутомобил и упад у стан 

Пренела је да њој и њеној породици није прећено, али да су Оливеру Ивановићу запалили аутомобил, упали су му у стан, у ком је било дете од две године и које је доживело трауме.

К. Б. је пренела да је Оливер стално тражио од полиције да га извести о истрази и сазнањима, али да није добио никакву информацију.

"Оливер се осим политике није бавио ничим другим. Никоме није био сметња", рекла је К. Б. и додала да не зна одакле су долазиле претње и да ли су биле од његових политичких противника, истичући да је њима требало да се бави полиција.

По њој полиција није била професионална и препричала је догађај када је на месту убиства запаљено цвеће, дан након што је положено поводом помена од 40 дана. Такође, додала је, уклоњени су и остаци нагорелих свећа.

"Такозвани инспектори Самир Максутај и Раде Басара су питали да ли треба да вам купимо цвеће, уместо да истраже ко је цвеће запалио", пренела је К. Б.

К. Б. на данашњем саслушању није међу оптуженима препознала и два полицајца који су били у близини места убиства.

У контексту непрофесионализма полиције, пренела је њихове тврдње да је Оливер "доживео срчани удар, да нису чули пуцње".

Довела их је каже, да виде чауре, за које су рекли да су старе, да 20 минута нису обезбедили место убиства, да су људи туда пролазили, да истрага није урађена како треба, те да она сумња у све доказе који постоје.

Испитивање К. Б. биће настављено сутра.

На данашњи претрес позвана је и особа М. П., која према наводима судије, због здравствених разлога није могла да се одазове, али је изразила спремност да сведочи почетком 2022. године.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи