Истрага о одавању државне тајне

Припадници Управе криминалистичке полиције саслушаће власника листа Борба Ивана Радовановића и главну и одговорну уредницу Оливеру Зекић због "одавања дражавне тајне". Борба је у четвртак, 19. фебруара, објавила да је Влада Србије одлучила да плати милион долара за слободу Миладина Ковачевића, и ту одлуку прогласила државном тајном.

Припадници Управе криминалистичке полиције, по налогу Републичког јавног тужиоца саслушаће власника листа Борба Ивана Радовановића и главну и одговорну уредницу Оливеру Зекић због сумње да су одали државну тајну, сазнајемо у МУП-у.

Представници дневног листа Борба позвали су новинаре да присуствују, како су најавили претресу њихових просторија од стране припадника Управе криминалистичке полиције, међутим, полиција није дошла у најављено време.

Према речима главне и одговорне уреднице листа Борба, Оливере Зекић, њој је током дана министар полиције рекао да полиција неће долазити у просторије Борбе, већ да новинари могу доћи у полицију, када се договоре.

Министар унутрашњих послова, Ивица Дачић, потврдио је да полиција неће ићи у просторије листа "Борба" да се то не би тумачило као притисак на медије, јер то и није случај, а директор и главна и одговорну уредница тог листа биће саслушани у полицијској станици

"Ту целу ситуацију појаснио сам директору и власнику Борбе Ивану Радовановићу како би се избегла сва могућа злонамерна тумачења у овом поступку", казао је Дачић Танјугу.

Нико из Тужилаштва и Министарства полиције није најавио истрагу међу министрима и чиновницима Владе Србије, одакле су могле да процуре информације до новинара а у Борби су рекли да неће одати свој извор информација.

 Борба је у четвртак, 19. фебруара, објавила да је Влада Србије под ознаком државне тајне донела одлуку да плати милион долара за слободу Миладина Ковачевића кога правосуђе САД терети за пребијање америчког студента Брајана Штајнхауера.

Одавање поверљивих материјала Владе Србије је, уколико се тим чином компромитује државна тајна, дело за које се по Кривичном законику може изрећи и вишегодишња затворска казна, а за издавање налога за испитивање евентуалних повреда закона у случају објављивања информација о наводној помоћи владе за одбрану Миладина Ковачевића надлежно је републичко тужилаштво.

Генерални секретар Владе Србије Тамара Стојчевић изјавила је данас Танјугу да влада ознаку поверљивости на материјале ставља на предлог министарстава која су их доставила, а да је начин санкционисања одавања таквих информација регулисан кривичним законодавством.

Поверљив материјал који доставља влади предлагач означава посебном видном ознаком за врсту тајне и, зависно од степена поверљивости, ознаком "поверљиво" или "строго поверљиво".

Материјал, иначе, мора да садржи образложење разлога због којих је означен као поверљив.

Поверљив материјал доставља се члановима владе и директору Републичког секретаријата за законодавство у затвореној омотници на којој је означен степен поверљивости и редни број материјала.

Када се заврши седница владе, поверљив материјал се враћа Генералном секретару.

Влада може да скине ознаке поверљивости с материјала, и о томе обавештава предлагача поверљивог материјала.

Кривични законик предвиђа затворске казне различитог трајања у зависности од начина на који се државна тајна одаје.

Особи која неовлашћено непозваном лицу саопшти, преда или учини доступним податке или документе који су јој поверени или до којих је на други начин дошла, а који представљају државну тајну, прети затворска казна од једне до десет година.

Ко другом лицу саопшти податке или документе за које зна да су државна тајна, а до којих је противправно дошао, казниће се затвором до пет година, а ако је то кривично дело учињено из нехата, учинилац ће се казнити затвором од шест месеци до пет година.

Државном тајном се, иначе, сматрају подаци или документи који су законом, другим прописом или одлуком надлежног органа донесеним на основу закона проглашени државном тајном и чије би одавање проузроковало или би могло да проузрокује штетне последице за безбедност, одбрану или за политичке, војне или економске интересе Србије.

Влада разматрала случај Ковачевић из угла поправљања односа са САД

Да подсетимо, заменик премијера и министар полиције Ивица Дачић изјавио је јуче да Влада Србије јесте разматрала случај студента Миладина Ковачевића у склопу поправљања односа са САД, и да све информације о томе носе ознаку поверљивости.

Он је навео и да су информације о Ковачевићу стављене под ознаку поверљивости на предлог министарстава која су надлежна за тај случај-министарства спољних послова и министарства правде.

Дачић је указао и на недостатак одговарајуће регулативе за систем безбедности докумената, оцењујући да мора да постоји јасан систем безбедности везан за поједине одлуке и документа у влади.

Ковачевић, је у САД оптужен за пребијање америчког студента Брајана Штајнхауера а Америка тражи и да суђење буде под њеном јурисдикцијом.

Против Ковачевића покренута је истрага у Србији за тај напад а како је пре почетка суђења у Америци уз помоћ особља амбасаде Србије, са фалсификованим документима, побегао из земље, у Србији је осумњичен и за дело подстрекивања на фалсификовања докумената.

Миладин Ковачевић оптужен је да је у кафанској тучи у ноћи између 4. и 5. маја прошле године тешко повредио колегу Брајана Штајнхауера са универзитета Бингамтон, у држави Њујорк.

Цео случај изазвао је напетост у односима Србије и САД, а за Ковачевићем је издата и Интерполова потерница.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво