Читај ми!

Мурал Ратка Младића није уклоњен, активисткиње слику засуле јајима

Иницијатива младих за људска права заказала је за данас уклањање графита Ратку Младићу на Врачару, али је МУП тај скуп забранио. Како Фонет јавља, активисткиња Аида Ћоровић и још једна жена су данас, ипак, гађале мурал јајима. Ћоровићева је приведена, а касније послеподне и пуштена. МУП је саопштио да не брани мурал, већ јавни ред и мир.

Полиција у цивилу привела је активисткињу за људска права Аиду Ћоровић након што је бацила неколико јаја на мурал Ратка Младића на углу Његошеве улице и Улице Алексе Ненадовића у Београду, изјавио је Фонету један од активиста невладних организација које су најавиле да ће данас прекречити мурал.

Пре инцидента, Аида Ћоровић је ушла у оближњи маркет и купила пакет јаја, а затим пришла муралу и гађала га, наводи Фонет. Касније послеподне, Ћоровићева је пуштена. 

Репортер Фонета јавио је раније да су људи у цивилу удаљили још једну жену која је бацила јаје на мурал, а из Иницијативе младих за људска права рекли су да је приведена активисткиња Јелена Аћимовић.

Раније данас, МУП је навео да полиција не штити мурал, већ јавни ред и мир и контролише спровођење забране окупљања. У том циљу се врши легитимисање свих лица, без обзира на њихов однос према муралу генерала Ратка Младића, наведено је из МУП-а.

"Процене ПУ за град Београд и наређење министра Вулина су се показале исправном и забраном свих скупова очуван је јавни ред и мир. Много је оних који би да из Београда стижу слике разбијених српских глава, на Дан борбе против фашизма и антисемитизма. МУП је својим деловањем стриктно поштујући закон ту слику спречио", саопштио је МУП.

Иницијатива младих за људска права је у позиву за уклањање мурала била навела да на Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма жели да подсети да је мржња у јавном простору један од појавних облика фашизма против кога се мора борити и позвала грађане да присуствују уклањању мурала.

МУП је скуп забранио 4. новембра, а у образложењу навео да се располаже сазнањима да би могао да се окупи већи број лица који се противе акцији Иницијативе, због чега постоји опасност да ће доћи до физичког обрачуна и нарушавања јавног реда и мира.

Мурал је 23. јула освануо на Врачару. 

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије