Читај ми!

Сведоци против ОВК уплашени, неколико пребачено у иностранство

Шеф тима за безбедност и поступање са сведоцима при Специјалном тужилаштву за расветљавање злочина припадника ОВК, Миро Јукић, изјавио је да су сведоци на Косову забринути и уплашени, те да је неколико њих морало да буде измештено у иностранство.

Миро Јукић, који је трећи сведок Специјалног тужилаштва на суђењу бившим шефовима организације ветерана Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају у Хагу, каже да има сведока који су сами контактирали с функционерима тужилаштва.

Каже да је разговарао са око 30, док је све особље разговарало са укупно 200 сведока.

"Сви су били јако забринути, неки су почели да зову телефоном, неки су нам рекли да више с њима не контактирамо, а њихова реакција углавном није била добра. Сви људи који су ме звали били су забринути и уплашени", навео је Јукић.

Према његовим речима, један од сведока је побегао са Косова и Метохије након што је сазнао за објављивање поверљивих информација, а неки од сведока су склоњени због њиховог застрашивања.

"Тужилаштво је предузело много корака, на основу овога смо предузели мере. Неки од њих су добили нове телефонске бројеве и телефонску опрему за сигурну комуникацију с нама. За многе од њих припремам планове за управљање у ризичним ситуацијама, неке смо и преселили са Косова", открио је Јукић, а пренели приштински медији.

Приликом доношења одлуке о њиховом премештању, узете су у обзир претње и изјаве сведока, рекао је Јукић.

Јукић, иначе хвратски држављанин, навео је да је радио у области заштите сведока у Хрватској и БиХ и шест година у Трибуналу за бившу Југославију, као службеник за подршку сведоцима и жртвама.

Претходно су у процесу против Гуцатија и Харадинаја сведочили координаторка истрага у Специјалнмом тужилаштву Зденка Пумпер и бивши новинар Хаљиљ Бериша.

Гуцати и Харадинај оптужени су за кривична дела против спровођења правде, односно за ометање службених лица у вршењу службене дужности, за застрашивање сведока, освету и нарушавање тајности поступка.

У седиште организације којом су управљали прошле године стигло је неколико пакета са документима који су процурили из Канцеларије специјализованог тужиоца у Хагу. О садржини докумената говорили су јавно на конференцијама за штампу у Приштини и другим јавним наступима.