Читај ми!

Тужилац на суђењу Харадинају и Гуцатију: Морамо да заштитимо оне који траже правду

На почетку суђења Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају, који су оптужени за ометање рада Специјализованог тужилаштва и застрашивање и одмазду према сведоцима, Специјализовани тужилац Џек Смит рекао је да се у предмету ради о "условима који се изискују за непристрану примену правде" и "ономе што је потребно да би владавина закона постала реалност".

Џек Смит је рекао да је истина у темељу правде и да истина, због које је потребно то суђење, јесте чињеница да "постоји мала, али моћна група људи на Косову која не жели да постоји овај Суд и која ће да направи све да му наштети у узалудном покушају да оправда лажни наратив да ниједан војник ОВК није починио никакав злочин за време рата".

Смит је истакао да Гуцати и Харадинај припадају тој групи и ниподаштавају све оне који сарађују са Специјализованим већима и Специјализованим тужилаштвом као "шпијуне", "колаборационисте" и "издајнике" који су "изневерили" своје сународнике, наводи се у саопштењу Специјалног суда у Хагу.

Нагласио је да Специјализована већа треба да буду суд који се води интересима жртава, те да је "атмосфера застрашивања сведока и ометања поступака која постоји у кривичним суђењима против бивших припадника ОВК" део разлога због којих је основан и због чега се налази у Хагу.

"Та атмосфера је у прошлости утицала на то да су сведоци били спречени да приступе суду и кажу шта знају о злочинима ОВК", рекао је Смит.

Додао је да "оптуженици добро знају за ту прошлост и надају се да овде примене исту стратегију како би застрашили сведоке, јер је то пре успевало". 

Специјализовани тужилац је изјавио да непристрана примена правде подразумева изградњу и подстицање институција које могу да заштите оне који су у потрази за правдом, те да Специјализована већа имају могућност да обезбеде правду за многе жртве на КиМ, каже се у саопштењу.

"Разлог због којег Већа имају ту могућност је у томе да представљају безбедно место за сведоке да слободно говоре о кривичним делима која су видели, о онима у којима су сами настрадали, као и о онима у којима су настрадали чланови њихових породица", рекао је Смит.

Додао је да је од "највеће важности је да Већа представљају место где могу да то направе без страха од репресалија или одмазде".

Тужилаштво у понедељак, 18. октобра почиње да изводи своје доказе, закључује се у саопштењу.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво