Читај ми!

Приштина, месец дана притвора ухапшенима због сумње да су припремали терористичке акције

Основни суд у Приштини, на захтев специјалног тужилаштва, одредио је притвор од 30 дана петорици Албанаца ухапшених због сумње да су припремали терористичке акције на Косову и Метохији, истовремено осумњичене и за кривично дело неовлашћено држање, контролу и продају оружја.

Полиција је 10. октобра на подручју Пећи и Призрена ухапсила А. Ђ., Н. С., Е. С., М. Б. и Ш. К., као осумњичене за дела у вези са тероризмом.

Према досијеу тужилаштва мета напада ухапшених били су циљеви на Косову и Метохији, а спомиње се и њихова повезаност с терористичком организацијом ИСИС.

Та веза је поменута у одлуци о покретању истраге косовске полиције, тачније Управе за борбу против тероризма.

Према сазнањима тужилаштва "Ђурај и још четири особе од марта ове године улажу напоре у изградњу организационе структуре за извођење терористичких напада на Косову".

Осумњичени Ђурај је "уговарао са високопозиционираном особом ИСИС-а која је била предана испоруци оружја - пиштоља, експлозива и ватреног оружја са муницијом, које је одузето" у протекла два дана.

Полиција и тужилаштво водили су тромесечну истрагу која је окончана хапшењем, преносе приштински медији.

Према захтеву за одређивање притвора, осумњичени су имали одвојене улоге за извршење кривичних дела.

Косовска полиција, Управа за борбу против тероризма, 26. августа поднела је кривичну пријаву против већ ухапшеног осумњиченог Ардијана Гјураја јер се сумњало да заједно са још неколико особа припрема терористичке нападе на Косову.

Дан након њиховог хапшења полиција је у претресу неколико локација у Пећи и Призрену запленила више комада оружја, бомби, муниције И друге војне опреме.

Полиција је саопштила да је запленила значајне количине наоружања, укључујући аутоматско оружје различитих врста, муницију, ручне бомбе и другу опрему.

Специјално тужилаштво у Приштини саопштило је раније да је полицијска управа за борбу против тероризма, током хапшења и рације пронашла експлозив, беспилотне летелице и противтенковско оружје.

Поједини приштински медији преносе сазнања да се ради о групи Албанаца, радикалних исламиста који су планирали терористичке нападе на КиМ.

Из групе од пет чланова, двојица су раније хапшена као део радикалне исламске групе. Још увек није јасно да ли је та група била део или је имала везе с ИСИС-ом или другим терористичким организацијама.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара