Читај ми!

После четири дана завршено испитивање првог сведока на суђењу Саљуху Мустафи у Хагу

На суђењу некадашњем команданту тзв. ОВК Саљиху Мустафи, након четири дана завршено је испитивање првог сведока пред Специјализованим већима у Хагу.

На данашњем суђењу сведоку W03593, који је Албанац, питања су постављали чланови трочланог судског већа, а претходних дана то су чинили Мустафини адвокати и тужилаштво.

Након тога почело је испитивање другог сведка под псеудонимом W04600.

Први сведок је током сведочења детаљно испричао да су га припадници тзв. ОВК отели и држали заточеног у логору у селу Злаш и да га је два пута претукао човек са црвеном капом, за којег тврди да је месец дана касније кад је пуштен, сазнао да је оптужени Мустафа. 

Није знао да објасни зашто је 2006. године, када су га службеници Унмика, којима је давао изјаву о тортури коју је прошао, изричито питали ко вас је тукао, он рекао да не зна.

"Можда сам заборавио", рекао је сведок, тврдећи да се није плашио да каже.

Мустафа више не присуствује суђењу из суднице, већ га по одобрењу суда прати путем видео линка из притворске јединице.

Сведок W03593 је Албанац.

Мустафи је почело суђење 15. септембра, када се изјаснио да није крив по оптужбама за које се терети.

Налази се у хашком притвору од септембра прошле године, а на појављивању пред судом у октобру 2020. године негирао је кривицу по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва и најавио да ће се, поред осталог, бранити алибијем.

За сада је девет лица добило статус жртве која учествује у поступку, а пријављивање је и даље у току.

Ово је прво суђење неком оптуженом из тзв. ОВК пред овим судом, док су за друга три предмета - против Хашима Тачија и дугих, Хисника Гуцатија и Насима Харадијана и Пјетра Шаље припреме за суђење још у току.

Мустафа се терети за појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници тзв. ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

У четири тачке оптужнице оптужен је за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство у којој се тврди да је он одговоран за поменута кривична дела извршена над најмање шест лица.

Један затвореник је убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999. године, наводи се у оптужници.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи