Читај ми!

Пуштени из притвора хакери из Ниша чије изручење траже САД

Свих десеторо Нишлија, чије изручење траже Сједињене Америчке Државе због сумње да су починили рачунарске преваре путем лажних инвестиционих платформи у Тексасу, пуштено је да се бране са слободе.

Тројица осумњичених К. К., М.П. и Б.Р. пуштени су из притвора, док је осталима укинут кућни притвор уз електронски надзор, речено је Танјугу у одбрани окрвиљених.

Суд им је, међутим, одредио меру забране напуштања боравишта и обавезно јављање полицији.

Ова одлука је уследила након што је прошле седмице Европски суд за људска права донео привремену меру којом је препоручио нашој држави да одложи изручење осумњичених Нишлија САД, док тај суд не одлучи о представкама које ће том суду поднети окрвиљени.

Датуми одлучивања Европског суда за сваког од окривљених по поменутим представкама су различити, али су махом после 15. августа.

Иначе, у Србији је поступак екстрадиције у фази одлучивања министра правде о томе да ли ће дати сагласност на њихово изручње, пошто је већ донета правоснажна судска одлука да су испуњене законске претпоставке за изручнеје.

Свих 10 осумњичених противили су се изручењу, док је један од осумњичених А. С. (32) из Ниша био сагласан са изручењем, па је његова екстрадиција реализована 4. фебруара.

САД и Србија имају закључен споразум о изручењу сопствених држављана, а изручење А. С. била је прва његова реализација.

У овом случају поред А. С., тужилаштво Северног округа Тексас, САД, терети још 10 особа из Србије са пребивалиштем у Нишу да су у завери преварили инвеститоре за износ од преко 70 милиона долара.

То су Ф. А. К, У. С, Н. К, А. СЕ, М. М, Н. Д. и Н. М, К. К., М.П. и Б.Р.

Према оптужници коју је саопштила амбасада САД у Београду, осумњичени се терете за дигиталну превару од 70 милиона долара, која је обухватила неколико континената и била усмерена и против америчких грађана и против странаца.

Оптужени су, како тврде тужиоци у Тексасу, учестовали у стварању и пласирању преко 20 лажних инвестиционих платформи.

Из својих база у Кини, Србији и другде, оптужени су, како се наводи, циљали инвеститоре широм планете, укључујући неколико на северу Тексаса, наводећи их да "инвестирају" у бинарне опције и рударење криптовалута.

Они су на интернету продавали своје платформе за бинарне опције представљајући се као "лидер на светском тржишту бинарних опција" и хвалећи се просечним профитом од улагања од 80 процената и обећавали рефундирање од 20 процената за сваки неуспешан улог.

С друге стране, на платформама за рударење криптовалута тврдили су да инвеститори од њих могу "купити биткоине упола тржишне цене" захваљујући њиховим ресурсима за трансакције који раде "нон-стоп широм света".

Оптужени су користили измишљене профиле, претежно женске, са именима и фотографијама службеника и директора непостојећих инвестиционих компанија и користећи чак лажна имена током видео конференција да би потенцијалне инвеститоре уверили у легитимност фирме, наводи се у оптужници.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи