Читај ми!

Поднете кривичне пријаве против одговорних за урушавање зграде на Врачару

Грађевински инспектор поднео је кривичне пријаве Првом основном јавном тужилаштву у Београду против одговорних за урушавање зграде на Врачару, саопштио је градски Секретаријат за инспекцијске послове, уз апел грађанима да поштују решење о забрани коришћења стамбеног објекта у Видовданској улици.

Секретаријат за инспекцијске послове упутио је допис Инжењерској комори Србије, како би се преиспитало поступање и утврдила одговорност чланова Коморе.

Секретаријат наводи да је у поступку инспекцијског надзора утврђено да инвеститор поседује грађевинску дозволу издату 22. априла 2021. године, као и потврду о пријави радова од 14. маја 2021. године.

Додаје се да два ванредна инспекцијска надзора, која су обавезна по члану 175. Закона о планирању и изградњи, нису спроведена зато што "за предметну локацију нису поднете пријаве грађевинској инспекцији пре урушавања објекта".

По сазнању да је 16. јула дошло је до урушавања објекта на суседној парцели, грађевински инспектор је по хитном поступку донео решење о забрани коришћења урушеног објекта, "јер је на лицу места утврђено да би коришћењем објекта безбедност и сигурност станара била угрожена".

Секретаријат апелује да грађани "поштују изречену забрану, с обзиром на то да је објекат и даље небезбедан".

Истог дана је грађевински инспектор донео решење о хитној обустави свих радова, изузев оних који се односе на обезбеђење темељне јаме, а инвеститиру је наложено да одмах "изради одговарајућу пројектну документацију, која се односи на обезбеђење темељне јаме и суседних објеката, оверену од стране одговорног пројектанта", као и да потом изведе "неопходне радове" на заштити суседних објеката, околине и саобраћаја.

Секретаријат за инспекцијске послове наглашава да је извођач радова у обавези да писмено упозори инвеститора, као и Секретаријат, "о недостацима у техничкој документацији и наступању непредвиђених околности које су од утицаја на извођење радова и примену техничке документације".

"Напомињемо да извођач радова није обавестио Секретаријат за инспекцијске послове о било каквим неправилностима на градилишту иако је, по изјавама станара, био обавештен о оштећењима које је извођење радова изазвало на суседном објекту", наведено је у саопштењу.

На основу констатованог стања, како се наводи, грађевински инспектор је одмах са лица места обавестио Прво основно јавно тужилаштво о чињеничном стању и поднео одговарајуће кривичне пријаве против одговорних лица.

Поред тога Секретаријат за инспекцијске послове упутио је допис Инжењерској комори Србије како би се преиспитало поступање и утврдила одговорност чланова Коморе.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво