Читај ми!

Зоран Вукотић осуђен и за наводно силовање током сукоба на КиМ

Основни суд у Приштини осудио је Зорана Вукотића на десет година затвора због ратних злочина против цивилног становништва, односно силовања Албанке у општини Вучитрн, што је први пут да су локални судови некога осудили за такву врсту злочина на Косову.

Вукотићев адвокат Небојша Влајић пренео је РТС-у да нема довољно доказа за такву пресуду, тврдећи да је суд преценио доказе, који су сви били сведочења и врло непоуздане изјаве сведока.

"Поступак је обележило неколико тешких повреда закона о кривичном поступку које сам истицао, али те аргументе суд није уважио. Изјавићемо жалбу Апелационом суду због данашње одлуке и у вези са крешењем процедуре", рекао је Влајић.

Према оптужници, Вукотић је наводно "као припадник полицијских снага резервне јединице Министарства унутрашњих послова Србије, супротно правилима међународног хуманитарног права, током рата на Косову 22. маја 1999. године, у саизвршењу са осталим припадницима српских војних, полицијских и паравојних снага, на територији општине Вучитрн, учествовао у протеривању албанског цивилног становништва, извршењу физичког и психолошког насиља над њима и употреби насиља и других нехуманих дела".

Вукотићу је ово друга пресуда, јер је 2018. године већ проглашен кривим и осуђен на шест и по година затвора за ратне злочине над цивилним становништвом, односно за наводно злостављање албанских цивила заточених у затвору у Смрековници од 3. маја 1999. године, па до почетка јуна 1999.

Канцеларија за КиМ: Пресуда демонстрације силе и пристрасности

Реаговала је Канцеларија за Косово и Метохију истичући да је пресуда Зорану Вукотићу "још једна у низу демонстрације силе и пристрасности приштинског правосуђа".

"Вукотића је судско веће, састављено искључиво од Албанаца, осудило без ваљаних доказа, у процесу који је пратило више повреда кривичног поступка, што указује да му је ускраћено право на правично суђење. Због тога ће бранилац, кога је ангажовала Kанцеларија за Kосово и Метохију, уложити жалбу на ову пресуду", наводи се у саопштењу.

Наглашавају и "да је реч о политичкој пресуди која није утемељена на праву и правди сведочи и порука Вjoсе Османи, којој је ова пресуда послужила за општу криминализацију српског народа".

"Из овога је више него јасно да је пресуда против Вукотића била написана и пре него што је формално донета и да је он требало да послужи као пример и аргументација политичким гарнитурама у Приштини", закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.