Читај ми!

Ратко Младић, хронологија једног процеса

Жалбено веће Механизма за међународне кривичне судове у Хагу (ММКС) објавиће у три сата после подне другостепену пресуду Ратку Младићу, објављено је на сајту Механизма. Процес против Младића траје већ 26 година, откад је подигнута прва, тада обједињена, оптужница против њега и Радована Караџића.

Прва слика Ратка Младића после 16 година скривања била је она из Специјалног суда, на дан његовог хапшења 26. маја 2011. Дванаест сати раније, зором, лоциран је у Лазареву, селу надомак Зрењанина, у кући једног рођака. Вест да хашки бегунац више није на слободи прво су пренели хрватски медији, да би званична потврда касније стигла из Београда.

"У име РС обавештавам вас да је данас током јутарњих сати ухапшен Ратко Младић, у акцији коју су извеле координисано БИА и служба за откривање ратних злочина", изјавио је Борис Тадић, тадашњи председник Србије.

Ратко Младић је оптужен пре потписивања Дејтонског споразума за геноцид, злочине против човечности у БиХ, против цивилног становништва као и за држање припадника мировних снага.

Друга оптужница стиже крајем 1995. године, а терети га за геноцид и злочине на подручју Сребренице. У лето идуће године, Претресно веће МКСЈ издало је налог за хапшење ратног команданта Војске Републике Српске.

Уследиле су године потраге и лажних информација о његовом кретању. Истиниту вест о хапшењу Младића, Запад и регион дочекали су аплаузом, део грађана Србије негодовањем.

"Има у неколико градова окупљања грађана, засад се то држи под контролом. У Београду и Новом Саду, и још неким градовима. Најављена су нека окупљања у наредним данима", рекао је Ивица Дачић, тадашњи министар унутрашњих послова.

Наредних пет дана делило је Ратка Младића од изручења Хагу. Прво појављивање у судници – кратко салутирање, одбијање да саслуша оптужницу, а потом молба да због здравственог стања Веће буде стрпљиво с њим.

"Ја сам генерал Ратко Младић. Ја сам се родио на чисти понедељак 1943. године", истакао је генерал Ратко Младић, некадашњи командант Војске Републике Српске.

У мају 2012. почело је суђење генералу Младићу, а захтев одбране да се ослободи кривице и пусти на слободу је одбијен. Током четири године суђења саслушано је готово 600 сведока и изнето 10.000 доказних предмета. Првостепена пресуда донета је у новембру 2017, а Младић је удаљен из суднице због коментарисања поступка.

"Све је ово чиста лаж", изјавио је тада Младић.

Пресуда је изречена после дуже паузе током које је Младићу позлило.

"Судско веће осуђује Ратка Младића на доживотну казну затвора", прочитао је судија Алфонс Ори.

Ратко Младић последњу деценију провео је у Хагу. Уочи одласка у притвор имао је четири жеље – јагоде, телевизор, неку Толстојеву књигу и да посети ћеркин гроб.

Рођен је 1943. године у селу Божановићи код Калиновика, у Босни и Херцеговини.

Војну академију завршио је у Београду, а службовао је у Македонији и Приштини. Команду у Книну преузима 1991, годину касније у Сарајеву. Био је и командант Војске Републике Српске од 1992. до 1996. године.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара