Читај ми!

Одређен притвор осумњиченој за надрилекарство Олгици Маркановић

Први основни суд у Београду одредио је притвор до 30 дана Олгици Маркановић осумњиченој за надрилекрство, односно медицинске захвате за које нема лиценцу.

Притвор јој је одредио судија за претходни поступак због опасности од бекства, постојања посебних околности које указују да би боравком на слободи могла да утиче на сведоке и зато што би у кратком року могла да понови кривично дело, рекла је Танјугу Бојана Станковић, портпарол суда.

На ово решење окривљена и њен бранилац могу да изјаве жалбу кривичном ванпретреснопм већу суда у року од три дана од пријема решења.

Маркановићева се терети да је естетским и антиејџинг надрилекрством изазвала здравствене проблеме код 11 особа, а постоје индиције да је одређеним особама, поред тога што су задобиле телесне повреде, и здравље тешко нарушено.

Осумњичена је данас у својој одбрани пред тужиоцем тврдила да су услуге које је пружала пацијентима биле козметичке природе и да се није представљала као стручњак из области медицине.

Третмане је пацијетима, како је навела, пружала уређајем "плазма пен", који не представља медицинско, већ козметичко средство.

Маркановићева је такође тврдила да поседује сертификат за употребу тог уређаја, а претпоставља да су здравствени проблеми код оштећених пацијената могли настати услед непридржавања стриктног упутства за адекватни опоравак, као што су коришћење соларијума или излагање сунцу пре опоравка коже.

У даљем току поступка тужилаштво ће испитати све оштећене и сведоке, наредити вештачење телесних повреда оштећених и по потреби предузети друге неопходне доказне радње, ради доношења коначне одлуке.

Маркановићева се сумњичи да је неовлашћено пружала медицинске услуге из области естетике и изазвала здравствене проблеме код, за сада, 11 оштећених.

Кривичном пријавом Одељења за сузбијање привредног криминала Полициијске управе за Београд, она се терети да се од 1. априла 2020. године до 15. јануара ове године у нерегистрованом "медицинско-естетском центру Таyас" у Београду за новчану накнаду бавила делатношћу без одговарајуће стручне спреме и без одобрења надлежног органа.

Пружала је и изводила медицинске, естетске услуге и захвате над пацијентима као што су спаљивање хрскавице носа, спаљивање младежа и ожиљака, спаљивање капака и слично, а лекове је пацијентима прописивала усмено.

Све то је, како се сумња, за последицу имало тешко нарушавање здравља пацијената - оштећених.

У радњама које је предузела, помагала јој је Ј. Т. која јој је омогућила простор, примала пацијенте којима треба да се пруже медицинске естетске услуге и давала им савете.

Терети се за кривично дело тешко дело против здравља људи.

Прошле седмице ухашени су Сава Кнежевић и његова мајка Данијела због сличних оптужби пацијената и сумње да су се бавили надрилекарством и угрозили здравље људи.

Њима је на захтев Првог основног јавног тужилаштва суд одредио притвор.   

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво