Читај ми!

Милутину Јеличићу Јутки после хапшења одређено задржавање до 48 сати

Бившем председнику Општине Брус Милутину Јеличићу Јутки и за још пет особа одређено је задржавање до 48 сати након јутрошњег хапшења због сумњи на корупцију и злоупотребу службеног положаја. Против још две особе биће поднете кривичне пријаве.

Медији су раније данас пренели да је ухапшен бивши председник Општине Брус Милутин Јеличић Јутка, што је РТС-у потврђено у полицији без навођења детаља хапшења.

У саопштењу МУП-а које смо добили током дана наводи се да је полиција, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције, Вишег јавног тужилаштва у Краљеву у наставку акције борбе против корупције ухапсила шест особа, док ће против две особе бити поднете кривичне пријаве.

Ухапшени су М. Ј. (1962), М. А. (1987), А. С. (1973), Г. Р. (1965), М. И. (1965) и Д. К. (1979), док ће кривичне пријаве бити поднете против 47-годишње и 44-годишње жене, саопштио је МУП.

Сумња се да је М. Ј., бивши председник Општине Брус, током 2017. и 2018. године, супротно закону издавао закључке на основу којих су физичка лица могла да поставе привремене објекте и прикључе их у Национални парк "Копаоник" на постојећу инфраструктурну мрежу, чиме је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја.

М. А., бивше одговорно лице у Општини Брус, сумњичи се да је помогао М. Ј. у доношењу наведених закључака тако што је посредовао код Г. Р. и 47-годишње жене, комуналних инспектора, да не изврше инспекцијски надзор над привременим објектима који су постављани на територији Националног парка "Копаоник".

Сумња се да су овим радњама Г. Р. и 47-годишња жена извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја, док се М. А. терети за кривично дело трговина утицајем.

Такође, М. Ј. и А. С., бивше одговорно лице Општине Брус,, како се сумња, у корист 44-годишње жене, инвеститора, проследили су пријаву за легализацију објекта на Панчићевом врху надлежном министарству са неистинитим садржајем у коме је наведено да је пријаву за легализацију објекта 44-годишња жена послала општини Брус 2014. године, а пријава је поднета током 2018. године.

На овај начин М. Ј. и А. С. су, како се сумња, извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву.

М. И., запослена у Општини Брус, ухапшена је због постојања основа сумње да је извршила кривично дело фалсификовање службене исправе.

Како се сумња, М. И. је у службене исправе унела податке неистините садржине.

М. Ј. се, такође, терети и да је извршио и кривично дело трговина утицајем тако што је својој секретарици, Д. К., рекао да у записник седнице Општинског већа накнадно унесе неистините податке након што је током инспекцијског надзора утврђено да је инвеститор прекорачио површину објекта.

Д. К. је ухапшена због постојања основа сумње да је извршила кривично дело фалсификовање службене исправе.

Против 47-годишње жене биће поднета кривична пријава због постојања основа сумње да је извршила кривично дело злоупотреба службеног положаја, док ће против 44-годишње жене кривична пријава бити поднета за кривично дело фалсификовање исправе.

Осумњиченима М. Ј., М. А., А. С., Г. Р., М. И. и Д. К. је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени надлежном тужилаштву.

Више тужилаштво: Ухапшено или задржано више особа

Из Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, речено је за РТС да је по налогу тог тужилаштва, Посебног одељења за сузбијање корупције више лица са територије Општине Брус, а ради саслушања у својству осумњиченог пред замеником јавног тужиоца ухапшено или задржано.

Ј.М. због основа сумње да је извршио продужено кривично дело злоупотреба службеног положаја из члана 359. став 3. у вези става 1. у вези чл. 61. Кривичног законика и он је задржан до 48 сати.

А.М. због основа сумње да је извршио кривично дело трговина утицајем из члана 366. став 3. у вези става 1. Кривичног законика исти је задржан до 48 часова, С.А. због основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја из члана 359. став 1. Кривичног законика, Р.Г. због основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја из члана 359. став 1. Кривичног законика, ухапшен и саслушан пред замеником јавног тужиоца, након чега је пуштен да се брани са слободе.

Из Тужилаштва наводе да С.И. због основа сумње да је извршила кривично дело злоупотреба службеног положаја из члана 359. став 1. Кривичног законика, није ухапшена, јер се налази ван територије Републике Србије.

Ухапшена је И.М. због основа сумње да је извршила кривично дело фалсификовање службене исправе из члана 357. став 1. Кривичног законика и саслушана пред замеником јавног тужиоца, након чега је пуштена да се брани са слободе.

К.Д. је због основа сумње да је извршила кривично дело фалсификовање службене исправе из члана 357. став 1. Кривичног законика, ухапшена и саслушана пред замеником јавног тужиоца, након чега је пуштена да се брани са слободе, а М.С. из Смедерева због основа сумње да је извршила кривично дело фалсификовање службене исправе из члана 357. став 1. Кривичног законика, није ухапшена, а не постоје сазнања где се налази.

Како је у току саслушање осумњичених који су ухапшени, наводе из Тужилаштва, те како предстоји и саслушање задржаних лица, а на околности извршења кривичних дела која им се стављају на терет, због интереса истраге нису у могућности да доставе информацију шта је предмет истраге.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво