Читај ми!

Машина за млевење меса, арсенал оружја у подруму Беливукове групе - колико ДНК може да усмери правац истраге

Током викенда, прво је из Тужилаштва за организовани криминал откривено да је у кући коју су користили припадници клана Беливук–Миљковић, пронађена машина за млевење меса. Потом је министар полиције Александар Вулин, уз наводе да се истрага спороводи све време од хапшења Беливука и других, обишао просторију у којој је било приказано заплењено оружје и експлозив. Тиме је и завршен увиђај у објекту у Ритопеку, али не и истрага, саопштили су из Тужилаштва. До подизања оптужнице остало је још три месеца.

Ни детаљна претрага куће у насељу удаљеном 30 километара од Београда није одмах открила све детаље.

У викендици у Ритопеку, месту где су се окупљали припадници криминалног клана Вељка Беливука и Марка Миљковића, полиција је првобитно пронашла неколико пиштоља, специјалне цеви за снајпер, новац у сефу, трагове крви.

Деведесет дана касније и тајну просторију. А у њој арсенал оружја, експлозив, али и индустријску машину за млевење меса.

"Након проналажења тајних просторија у Ритопеку са великом количином ватреног оружја, можемо очекивати да ће МУП написати допуну кривичне пријаве. Сада очекујемо резултате вештачења предмета који су пронађени у тајној просторији у Ритопеку, поготову машине за сечење меса и биолошких трагова, које се налазе на тој машини и чекамо упоређивање тих ДНК профила са биолошким траговима који су пронађени", истиче Ненад Стефановић из Удружења судија и тужилаца Србије.

А материјални трагови су, током више од три месеца истраге, пронађени на више локација, између осталих и у тзв. бункеру Веље Невоље на Партизановом стадиону. Ипак, шта они говоре или доказују није једноставно утврдити, поручују упућени.

"Ја нисам укључен у наведену истрагу и да сам укључен не бих смео да причам. Паушалну оцену да је прикупљено много доказа тешко је тумачити. Али, ако бих ја очекивао који би докази то били, то би били докази масовног искрвављења или докази који указују на присуство леша, односно на убиство. Рецимо са оружја се често раде контактни трагови, ако се траже трагови у вези са убиством, то су често трагови крви, с друге стране контакт на повредном оружју и сви ти трагови морају да се ставе у контекст неке приче. Не може ДНК сама по себи да одређује правац, али може да усмерава на једну или другу страну", напомиње проф. др Душан Кецкаревић са Биолошког факултета.

Страну у правцу истраге усмераваће и други до сада прикупљени материјали, пре свега, фотографије обезглављених људи, које је полиција пронашла у телефонима који су узети на вештачење. 

Вештачење пролазе и снимци са сигурносних камера куће у Ритопеку, као и телефонски разговори између чланова те групе, који су прислушкивани неколико месеци пре хапшења. У склапању слагалице деловања клана тужилаштво је до сада испитало готово 30 особа.

"Можемо очекивати подизање оптужнице у законском року од шест месеци. Постоји оправдана сумња да су окривљени, односно чланови организоване крминалне групе Беливук–Миљковић, извршили кривична дела за која се терете", напомиње Стефановић.

За сада, на терет им се ставља низ тешких кривичних дела – три убиства, отмице, недозвољено поседовање оружја. Беливук и његови сарадници ухапшени су почетком фебруара, а како се сумња, та криминална организација која се у јавности скривала иза навијачке групе Фудбалског клуба Партизан "принципи" блиска је црногорском, кавачком клану.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво