Читај ми!

Адвокат Нинић објавио одговоре БИА о случају Цвијан

У Безбедносно-информативној агенцији потврђено је за Танјуг да је БИА адвокату Ивану Нинићу у законском року доставила неке од тражених одговора и докумената, а у вези са Владимиром Цвијаном и његовом смрћу, са којих је претходно скинута ознака поверљивости.

Нинић је на свом Твитер профилу данас објавио документа која је добио од БИА, на основу захтева за информације од јавног значаја који им је упутио.

Нинић је 12. априла упутио захтев БИА, од које је затражио одговор на питање да ли да ли је Цвијан по било ком основу био предмет оперативне обраде од стране БИА, односно да ли је БИА над њим спроводила посебне доказне радње тајног надзора комуникације и праћења и, ако јесте, по чијем налогу и због ког кривичног дела.

Такође, питао је и да ли БИА у својим збиркама поседује податке о оперативној обради Цвијана, да ли су прослеђени тужилаштву, ком и када, односно ако су прописно уништени, ког датума је то учињено и на основу чије одлуке.

У одговору БИА наводи се да је, у погледу те две тражене информације, провером у документационим фондовима и евиденцијама Агенције, утврђено да се не располаже траженим информацијама, односно документима која садрже тражене информације.

Нинића је занимало и да ли је 5. јануара 2018, када је полицији пријављен леш НН лица у Дунаву, који је потом идентификован као Владимир Цвијан, службено лице БИА изашло на лице места, присуствовало увиђају и да ли је сачињена било каква оперативна информација извештај или белешка.

Из БИА су одговорили да према прописима који уређују надлежности БИА, Агенција осим у изузетним случајевима прописаним законом, нема истражна и полицијска овлашћења, што укључује и спровођење увиђаја, односно истражне и доказне радње у случајевима и догађајима као што је овај.

"То је у надлежности јавног тужилаштва, односно полиције", наведено је у одговору БИА.

Такође, Нинић је питао и да ли је БИА остварила увид у податке, усмену или писану размену оперативних података са криминалистичком и граничном полицијом, ВЈТ, адвокатском комором, здравственим установама, мобилним оператерима, банкама, другим државама или било ким другим, поводом живота и смрти Цвијана, и ако јесте шта је предмет тих података.

Затражио је и одговор на питање да ли је БИА извршила оперативне провере, да ли је прикупљала било какве оперативне информације о узорку и околностима Цвијанове смрти, да ли су обављени разговори са члановима породице или трећим лицима и ако јесу са ким и када.

БИА је одговорила да је, након што су се ове године у појединим медијима и приликом иступања појединих јавних личности појавиле различите информације о смрти Цвијана, којима се доводи у питање званично утврђена околност смрти, БИА је предузела активности на прикупљању обавештења и података од физичких лица и орагана јавне власти релевантних за околности конкретног случаја.

Агенција му је доставила копије шест докумената, које су резултат тих активности, а са којих је директор Агенције, на основу закона, 16. априла скинуо ознаку тајности.

Нинић је објавио и садржај тих шест докумената, а реч је о службеној белешци о контакту у Институту за судску медицину, од 24. марта ове године, као и службеној белешци о "контакту са НН у Адвокатској комори Београда", од 22. марта.

Објавио је и извештаје о разговору са Цвијановом супругом, од 22. марта, о разговору са радником Југословенског речног бродарства од 25. марта, о разговору са НН лицем од 20. марта, и о разговору са НН лицем од 22. марта ове године.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи