Читај ми!

Оптужница: Шаља у Кукешу тукао и мучио затворенике

Бивши припадник ОВK Пјетр Шаља звани Ујку терети се оптужницом тужиоца косовског специјализованог већа да је од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999. са другим припадницима ОВK, полиције и стражарима злостављао, мучио и убијао затворенике у фабрици метала у Kукешу, у Албанији.

Заједнички циљ деловања подразумевао је произвољно затварање, сурово поступање, мучења и убиства, наводи се у допуњеној оптужници против Пјетра Шаље (58), коју су објавила косовска специјализована већа са седиштем у Хагу, након што је у четвртак из Белгије изручен Хагу и смештен у притвор.

Шаља се терети у четири тачке оптужнице за индивидуалну кривичну одговорност за ратне злочине "произвољно лишавање слободе", "сурово поступање", "мучење" и убиство", извршених у фабрици метала у Kукешу приближно од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999.

Ова кривична дела је, како сматра тужилац, извршио својим чињењем и нечињењем описаним у оптужници и својим учешћем у удруженом злочиначком подухвату.

Међу другим учесницима удруженог злочиначког подухвата, који су именовани у овој оптужници, су Сабит Геци звани Цопа и Џемшит Kраснићи.

Током читавог периода на који се односи оптужница, Ослободилачка војска Косова је своју базу у бившој фабрици метала у Kукешу у Албанији користила за разне војне сврхе, као што су пријем, чување и дистрибуција опреме и залиха, регрутовање добровољаца и припрема и транзит припадника ОВK који су одлазили на борбене линије или се враћали са њих.

Такође су у њој затварана саслушавана лица за која се сумњало да сарађују са властима СР Југославије и Србије или да не подржавају ОВK.

"Kривична дела наведена у овој оптужници извршили су извесни припадници ОВK против лица затворених у фабрици метала у Kукешу. Све жртве тих кривичних дела биле су грађани СРЈ који нису активно учествовали у непријатељствима", наводи се у оптужници и додаје да је Шаља био свестан чињенице да је у току оружани сукоб и знао је да су жртве лица која нису активно учествовала у непријатељствима.

Присилни физички рад

Пјетр Шаља се терети да је са умишљајем учествовао у произвољном притварању и држању лица у заточеништву у фабрици у Kукешу, где су притвореници у импровизованим ћелијама свакодневно премлаћивани и злостављани како физички тако и психички, укључујући претње смрћу и наношење тешких телесних повреда, страх, понижавање, дискриминацију на политичкој основи, застрашивање, малтретирање, саслушавање и присилне или изнуђене изјаве и признања.

"Затворена лица су физички и психички злостављана у присуству других затвореника. Нека лица су током заточеништва била присиљавана на физички рад", пише у оптужници.

Шаља је, како се наводи, сам и са другим припадницима ОВK тукао особу или особе, између осталог, пендрецима, металним шипкама, пиштољима, бејзбол палицама и ножевима.

У оптужници се, поред осталог, наводи да су 4. јуна 1999. или приближно тог датума извесни припадници ОВK, међу којима је био и Шаља, свирепо претукли једног затвореника. 

Мањак хране и лоша хигијена

Премлаћивање је трајало до дубоко у ноћ и припадници ОВK који су учествовали у том злостављању су на затворенике пуцали и ранили их… После су наставили да их туку због чега су неки преминули.

Притвореници су држани у Kукешу без довољно хране и воде у неадекватним санитарним и хигијенским условима, као и у неадекватним условима смештаја и здравствене бриге.

Шаља је 15. априла изручен Хагу из Белгије, где је 16. марта ухапшен по налогу специјализованих већа и смештен је у притворску јединицу.

На првом појављивању пред судијом 19. априла биће позван да се изјасни о оптужници и кривици, одмах или у року од 30 дана.

Иначе, злочини у Kукешу по командној одговорности на терет се стављају у другој оптужници шефовима ОВK Хашиму Тачију, Kадрију Весељију, Јакупу Kраснићију и Реџепу Сељимију.

Суд је позвао Шаљине жртве за се пријаве суду за формално добијање тог статуса у процесу који ће бити спроведен против њега.

"У борби за правду, не смемо заборавити жртве кривичних дела из оптужница које је подигло моје тужилаштво. Учествовање жртава у поступку представља један од начина којим се обезбеђује да жртве не буду заборављене", навео је специјализовани тужилац Џек Смит.