Читај ми!

Оптужен чувар Музеја примењене уметности због крађе бодежа

Ноћни чувар Музеја примењене уметности у Београду С. Ј. оптужен је за тешку крађу, јер је у јулу 2019. године из збирке метала у музеју украо бодеж од челика – месинга, посребреног бакелитом, који је израђен после 1918. године у Kраљевини СХС и представља предмет који има статус културног добра.

Оптужни предлог против њега суду је поднело Прво осноно јавно тужилаштво у Београду, које у овом случају наставља истрагу јер је, како наводи, у кривичној пријави Службе за борбу против организованог криминала наведено да је током јула и августа 2019. године нестало чак 41 предмет из збирке метала музеја.

Тужилаштво подсећа да је по пријави СБПОK, 12. марта прошле године ухапсило С. Ј. који се на саслушању тада бранио ћутањем.

Током истраге испитан је велики број сведока, прикупљена је документација те извршен увид у снимке камера, након чега је тужилаштво поднело суду оптужни предлог против С. Ј. због крађе поменутог бодежа.

Имајући у виду да је након детаљне истраге и у сарадњи са СБПОK- ом и представницима музеја, тужилаштво прикупило доказе само за овај бодеж , СБПОK-у је поднет додатни захтев за прикупљање потребних обавештења, пододом нестанка још 40 комада из музеја.

Од СБПОK-а се захтева да настави са откривањем и других извршиоца и утврђивање њихових идентитета, тачније да настави расветљавање и утврђивање околности под којима су нестали наведени предмети.

"Kада Министарство унутрашњих послова предузме све мере и радње везане за захтев и достави тужилаштву нову пријаву, тужилаштво ће у том поступку спровести истрагу и донети одлуку, о чему ће такоде јавност бити обавештен", саопштено је из Тужилаштва.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи