Читај ми!

Тачијеви адвокати: Оптужница излази из оквира надлежности суда у Хагу

Одбрана некадашњег главног команданта ОВK и председника Kосова Хашима Тачија затражила је да се одбаци оптужница Специјализованог тужилаштва против њега, јер тврди да оптужбе излазе из надлежности Специјализованих већа Kосова са седиштем у Хагу, познатијих као Суд за злочине ОВK.

Тачијеви адвокати у допису суду наводе да се ниједна оптужба против Тачија не односи на наводе у извештају Савета Европе о "нехуманом поступању са људима и илегалној трговини људским органима на Kосову", који је саставио специјални известилац тог тела Дик Марти, а због којег су тај суд и тужиластво формално основани.

Мартијев извештај се, како наводе, готово у потпуности фокусира на две конкретне оптужбе, "нехумано поступање са људима" и "илегалну трговину људским органима", који су се према извештају одвијали у притворским објектима у северној Албанији углавном од лета 1999. надаље у време када су „српске снаге безбедности напустиле Kосово", односно по завршетку оружаног сукоба на Kосову, наглашавају Тачијеви браниоци.

Због тога тврде да су злочини идентификовани у Мартијевом извештају окарактерисани као "организовани криминал," пре него као ратни злочини или злочини против човечности.

Такође наводе да Мартијев извештај је навео да ОВK није била једна, јединствена борбена фракција на начин конвенционалне војске, па закључују да због тога није било ни именовања "главнокомандујућег", чију би власт признавали други команданти и чија су наређења су испуњавана.

Извештај приказује „мафијашки разбојништво", тврде Тачијеви адвокати.

"Мандат суда и тужилаштва наводно престао још августа прошле године"

Сматрају и да је тужилаштво прекорачило законски рок за вођење кривичних истрага из Закона о кривичном поступку.

Тврде и да је према члановима и амандманима тзв. косовског устава привремени мандат Специјализованих већа и тужилаштва престао још у 3. августа 2020. године, као и да Специјализована већа немају надлежност да Тачија кривично гоне за злочине за које се тврди да су почињени удруженим злочиначким подухватом.

"Разматране одвојено или кумулативно, ове грешке налажу одбацивање оптужби против господина Тачија због ненадлежности суда да пресудује по њима", наводе Тачијеви адвокати у допису детаљно написаном на 29 страна.

Због тога траже од судије за претходни поступак да прогласи да Специјализована већа Kосова нису надлежна за злочине за које се Тачи терети у оптужници, а који би у складу с тим требало да буду одбачени.

Овај захтев допунили су са још два дописа суду на по 30 страна у којима у прилог оспоравања надлежности суда критикују формално - правну исправност оптужнице, као и њену садржину а жале с и на наводна кршења права окрвљеног на одбрану – суђење у разумном року.

Шта каже оптужница

Поред Тачија у истом процесу, оптужени су некадашњи шефови у ОВK Kадри Весељи, Јакуп Kраснићи и Реџеп Сељими, чији је адвокат такође поднео сличан захтев за одбацивање оптужнице због ненадлежности.

Сва четворица се терете за низ ратних злочина и злочина против човечности, извршених на најмање 40 локација, односно нелегалних притвора у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Kосову, као и у Kукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВK против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Kраснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Kосову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВK.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво