Читај ми!

Поледица негирао оптужбе за злоупотребу службеног положаја

Суђење оптуженима за злоупотребе у вези са јавним набавкама за предузеће "Инфраструктуре Железнице Србије", међу којима је и бивши државни секретар, сада заменик министра енергетике и рударства Миодраг Поледица, почело је пред Специјалним судом у Београду.

Миодраг Поледица и остали су кратко негирали кривична дела за која се терете, а потом су тужилаштво и њихови браниоци изнели уводне речи.

Кривицу су негирали и бивши в. д. директора "Инфраструктуре железница Србије" Мирољуб Јевтић, који је првооптужени у овом случају, Бранимир Алимпић из Сектора набавке, као и Предраг Ћурчић, заменик директора за секторске послове, Зоран Станојевић, директор Привредног друштва за грађење, ремонт и одржаване пруга ЗГОП и Мирко Међо, директор фирме "Инграп Омни".

Поступајућа тужитељка је рекла да остаје при свим доказним предлозима из оптужнице, док си браниоци оспорили све наводе тужилаштва.

Јевтићева бранитељка Маја Ковачевић Томић предложила је суду у уводној речи да међу сведоцима буде саслушана и Зорана Михајловић, бивша министарка саобраћаја, која је сада на челу Министарства рударства и енергетике.

Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал, Поледица се терети да је као државни секретар у Министарству за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру извршио кривично дело злоупотребу службеног положаја у помагању.

Јевтић, Алимпић и Ћурчић се терете за кривично дело злоупотребу службеног положаја, а Станојевић и Међо за злоупотребу у вези са јавном набавком.

Јетвић и Алимпић су према оптужним предлогу, искоришћавањем службеног положаја прибавили корист Станојевићевом предузећу – "ЗГОП" а. д. Нови Сад у виду добијања посла на санацији друмско-железничког Панчевачког моста, а Поледица да им је у томе помогао тако што је створио услове за извршење кривичног дела.

Станојевић и Међо терете се да су се, противно Закону, договарали у поступку јавне набавке да се створи привид конкуренције, односно надметања за набавку и да тако утичу на доношење одлуке наручиоца јавне набавке – Одбора директора "Инфраструктура железнице Србије" а. д.

Јевтић, Алимпић и Ћурчић оптужени су и да су злоупотребом положаја прибавили корист "ЗГОП" "у виду добијања посла" на санацији четири тунела на прузи Краљево–Рашка и на санацији пруге Каћ–Тител.

"Они супротно одредбама Закона о јавним набавкама и Правилника о ближем уређивању поступака јавне набавке нису обезбедили конкуренцију позивањем више лица да учествују у поступку и да уговорена цена не буде већа од тржишне, те нису омогућили да комисија за јавну набавку припреми документацију и одлучи којим понуђачима ће бити уручени позиви за достављање понуда", наводи се у оптужном предлогу у који је Танјуг имао увид.

Поменута кривична дела извршена су, како се сумња, од августа 2018. до маја 2019. године.

Мирољубу Јевтићу у среду се наставља суђење у другом поступку, који се води због сумње да је примио мито од 10.000 евра.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво