Читај ми!

Симоновићу четири године затвора због паљења куће новинара

Бивши председник Општине Гроцка Драгољуб Симоновић осуђен је, у првостепеном поступку, на четири године и три месеца затвора због подстрекавања на паљење куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића 12. децембра 2018. у Врчину.

На исту казну осуђен је и окривљени Александар Маринковић, који је је био извршилац, а налази се у бекству, док је другооптужени Владимир Михаиловић, који је био посредник, добио четири године.

 

Током образлагања пресуде, судија Славко Жугић је констатовао да је прошао трновит пут овог процеса, јер су све време постојале опструкције, посебно бранилаца оптужених, од којих су неки тврдили да суди по налогу председника државе.

Након тих речи, Симоновић и његови браниоци су напустили судницу.

"Kренула је серија захтева за моје изузеће. То је највећи показатељ слабости одбране", објаснио је Жугић и најавио да ће, због вређања личне части и угледа суда, покренути одговарајуће правне поступке против тих адвоката.

Жугић је рекао и да није задовољан што је оштећени Јовановић након сваког претреса наступао у медијима и питао ко штити Симоновића, иако то није чинило ни тужилаштво, а из пресуде се види да није ни он као судија.

Апеловао је на медије да сачекају правоснажност пресуде па да онда о томе опширно пишу, а не као што су радили до сада.

Жугић је објаснио да се при одмеравању казне, као и током читавог процеса није бавио тиме да ли је Јовановић новинар или не, него чињеницом да је једном грађанину запаљена кућа, остао је без права на дом, које је једно од одредби конвенције о људским правима.

За пресуду је рекао да је заснована на доказима, као и изјавама које су окривљени Михаиловић и Маринковић дали тужиоцу, у присуству својих адвоката, као и да зато није уважио њихово касније мењање исказа током главног претреса, а да се то односи и на исказ Игора Новаковића, против којег је поступак раздвојен.

Жугић је додао да је пресуда заснована и на чињеници да је правоснажно осуђена Бојана Цветковић Шијачки, која је Маринковића својим возилом довезла до Јовановићеве гараже, коју је запалио, а од чега је изгорела читава кућа.

Штета проузрокована након што је Маринковић, уз посредовање Михаиловића и Новаковића, а по подстрекивању Симоновића, убацио флашу с бензином у Јовановићеву кућу, процењена је на више од четири милиона динара, а оштећени може да је потражује у парничном поступку.

Жугић је најавио да ће писано образложење пресуде доставити у наредних 15 дана, после чега тужилаштво, осуђени и оштећени имају рок од осам дана за жалбу.

Суђењу присуствовали председници новинарских удружења

Суђењу су присуствовали и председници два новинарска удружења, као и председник Kомисије за истраживање убистава новинара Веран Матић, који је оценио да је пресудом, која је била велики испит за правосуђе, учињено највише могуће у овом тренутку, а да је судија Жугић "један од хероја".

Председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић констатовао је да је Јовановић победник, јер је одбранио професију својим радом, а да се нада да ће Апелациони суд повећати казне осуђеним.

Према мишљењу председника Удружења новинара Србије Владимира Радомировића, пресуда је доказ да држава, када хоће, може да заштити новинаре, а да је судија показао одлучност и достојанство професије.

Kућа у којој Јовановић живи са супругом запаљена је 12. децембра 2018. године када је кроз прозор гараже убачен "Молотовљев коктел".

Јовановић и његова супруга су успели да изађу из куће, али је причињена велика материјална штета.

Драгољуб Симоновић је након подизања оптужнице поднео оставку на место председника Општине Гроцка.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво