Читај ми!

Ребић о Беливуковој групи: Пред МУП-ом тежак период, настављамо са прикупљањем података

Директор полиције Владимир Ребић рекао је за РТС да се наставља прикупљање података у случају криминалне групе Вељка Беливука. Очекује нас да исконтролишемо финансијске токове, указао је Ребић. Полиција је будно пратила догађај приликом отварања споменика Стефану Немањи, биле су ангажоване озбиљне снаге, рекао је Ребић.

Виши суд у Београду саопштио је 6. фебруара за шта се терете припадници групе Вељка Беливука, који су ухапшени у четвртак и којима је одређен притвор до 30 дана.

Међу кривичним делима за која су оптужени јесу тешка убиства, производња и стављање у промет опојних дрога, држање, ношење и промет оружја и експлозивних направа.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је, гостујући у емисији Око, да не може открити неке детаље да се не угрози даља истрага, којом руководи тужилац за органозовани криминал и он је једини овлашћен да саопшти јавности ексклузивитете.

"На МУП-у и БИА је тежак посао у наредном периоду, треба да наставимо с прикупљањем података, вршити адекватна вештачења, сва лица која су имала одређене контакте повезати и анализирати и очекује нас оно што је најважније – да исконтролишемо финансијске токове и исечемо финансијске канале да не би вође криминалне групе могле из затвора да обављају делатност којом се баве", рекао је Ребић.

Говорећи о написима у медијима да су се на депонији у Винчи појавиле људске кости које се доводе у везу са криминалном групом и њиховим злоделима, Ребић каже да није потврђено да су људског порекла, већ животињског, али се истрага наставља.

Осврћући се на то колико је тешко прикупљати доказе, Ребић каже да поседују одређене доказе, али једно су оперативна сазнања, а друго је имати адекватне доказе за суд.

"Улива ми поверње наш национални Криминалистички центар, који ради према најсавременијим методама сва вештачења и форензику, верујем да ће се сви докази које имамо показати као чврсти да група буде осуђена", каже Ребић.

Ребић указује да је 2017. година била кључна за успон Беливука, када се десило убиство Властимира Милошевића на трамвајским шинама. 

Како каже, полиција је у кратком периоду пронашла доказе, што је указивало да је Беливук учинио то кривично дело.

"На волшебан начин, по мом мишљењу је пала оптужница", истакао је Ребић. 

Беливукова грипа имала је подршку из полицијских редова. Осврћући се на то, Ребић је рекао да га је срамота и да је човек кварљива роба.

"Унутрашња контрола ради на утврђивању других околности", истакао је Ребић. 

Послата порука грађанима

Директор полиције верује да ће један од припадника Беливукове групе морати да проговори.

Такође верује да је јасном поруком да ниједна криминална група не може да буде јача од државе послата и поруку грађанима, који до сада нису имали поверење у државу па су ћутали о изнудама, уценама које је Беливукова група чинила - да ће се охрабрити и доћи да те догађаје пријаве.

Ребић је истакао да ће се тако накнадно извући други докази и повећати корпус кривичних дела који ће се тој групи ставити на терет. 

Говорећи о хулиганству међу навијачима, Ребић каже да то није изум 21. века и да полиција сагледава навијаче у континуитету.

"Активности које је радила Беливукова група немају никакве везе са фудбалским клубом или утакмицом, само су користили стадион због разлога који се помињу", истакао је Ребић. 

Ницовић: Криминал се прелива у Србију

Марко Ницовић, члан Светске асоцијације шефова полиција, сматра да је хапшење добар потез.

"Ово хапшење је добар знак да је држава кренула у обрачун. Пошто нема много трагова и лешева, они су сигурно користили чистаче. Користили су чистаче и искуства мексичких картела. То су екипе које долазе после убиства, а не учествују у њему. Користили су услуге људи који се баве чишћењем трагова. Имам неке информације да су у Црној Гори боравиле екипе из Јужне Америке које су обучавале људе како да се униште трагови убистава. Зато имате нестанак, а убијеног нигде", каже Ницовић.

То значи, напомиње, да се криминал прелива у Србију, јер је она атрактивна за све криминалне групе, не само за криминал него и за улагања и прање новца.

"Треба обратити пажњу да они имају много младих следбеника. Ви немате навијача старијег од 40 година. Користили су младе као резервоар за анимирање групе, направили су систем: природни опијати за богате, синтетичке дроге за сиротињу", истиче Ницовић.

Важно је, каже, да полиција направи екипу која није имала никакве контакте са навијачима. 

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се