Читај ми!

Адвокати Гуцатија и Харадинаја траже одбацивање оптужнице

Tврдећи да се оптужницом терете за кривична дела која нису прописана законима тзв. Kосова, као и да је оптужница пуна нејасних фраза које су двосмислене и онемогућавају оптужене да разумеју за шта се терете, браниоци Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја поднели су суду у Хагу захтев за одбацивање оптужнице против њих.

Тим захтевом адвокати Гуцатија и Харадинаја оспоравају формалну исправност потврђене оптужнице Специјализованог већа Kосова од 14. децембра.

Kао алтернативу захтеву за одбацивање, браниоци су затражили од судије да наложи прецизирање оптужнице у року од 30 дана, с тим да задрже право на улагање приговора и на њу.

Гуцати и Харадинај су оптужени да су, као председник и потпредседник Удружења ратних ветерана ОВK изношењем у јавности тајних података Специјализованог тужилаштва о идентитету сведока, угрозили поступке који се воде против припадника ОВK.

Њихови браниоци тврде да кривична дела за која се терете оптужницом нису кривична дела према законима тзв. Kосова, као и да је оптужница "пуна нејасних фраза које су двосмислене и не омогућава оптуженом да разуме случај против њега".

У прилог другој тврдњи навели су 28 примера за неразумљивост, поред осталих и следећи: "Kао део таквих изјава, Хисни Гуцати/или Насим Харадинај јавно (и) потврдили итд ".

Адвокати постављају питање да ли се тврди да су оптужени "јавно потврдили итд." или се тврди да је то учинио Харадинај.

Гуцати је у децембру негирао кривицу за оптужбе које га терете, док је Харадинај одбио да се изјасни о кривици јер уопште не признаје тај суд.

Обојица се налазе у притвору у Хагу, од хапшења на Kосову 25. септембра 2020.

Четири тачке оптужнице

Терете се у четири тачке оптужнице за кривична делa ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока током кривичног поступка, одмазда, повреда тајности поступка.

Оптужница против Гуцатија и Харадинаја потврђена је 11. децембра, а објављена 14. децембра 2020.

У њој се наводи да су најкасније од 7. до 25. септембра, на три конференције за штампу и другим скуповима који су се медијски преносили, као и даљим дистрибуирањем информација, између осталог и путем изјава на друштвеним мрежама, Гуцати и Харадинај неовлашћено открили информације заштићене Законом о Специјализованим већима, укључујући податке о извесним (потенцијалним) сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет.

Гуцати и Харадинај су (потенцијалним) сведоцима упућивали потцењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намеру да саботирају рад Специјализованих већа, наводи се у поред осталог у оптужници.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се