Читај ми!

Момчило Перишић осуђен на три године затвора због шпијунаже

Виши суд у Београду осудио је некадашњег начелника Генералштаба, пензионисаног генерала Момчила Перишића на три године затвора због шпијунаже, односно одавања тајних података америчком обавештајцу. Његови адвокати су најавили жалбу на пресуду, а Перишић је поручио да ће наставити да се бори за одбрану части и достојанства.

Поред Момчила Перишића, осуђени су и Миодраг Секулић и Владан Влајковић, на по годину и по дана затвора.

Ово је прва првостепена пресуда у овом случају, након више од 18 година од покретања поступка, још 2002. године.

И одбрана и тужилаштво имају право да на пресуду уложе жалбу Апелационом суду у Београду.

Иако се комплетно суђење одржавало без присуства јавности ради заштите војних и државних тајни, пресуда је данас јавно објављена у згради Специјалног суда, а Перишић је присуствавао њеној објави.

Иначе, суд је јавност искључио на почетку суђења на захтев тужилаштва, ради чувања тајности података, иако се одбрана оптужених томе противила.

Поступак за "шпијунску аферу" покренуло је некадашње војно правосуђе у марту 2002. године, али се Перишић тада позвао на посланички имунитет.

Поново је активиран 2004, али је већ наредне године прекинут због Перишићевог одласка у Хашки трибунал, где му је суђено за ратне злочине, што је окончано 2013. године ослобађајућом пресудом.

Поступак за шпијунажу је поново активиран 2014. године.

Перишић је био ухапшен 14. марта 2002. у ресторану на периферији Београда, под сумњом за "одавање поверљивих информација америчком обавештајцу Џону Нејбору", који се тада позвао на дипломатски имунитет.

Поступак је првобитно вођен пред војним правосуђем, које је у међувремену укинуто, и сада је пред кривичним одељењем Вишег суда у Београду.

Перишић је  након објаве пресуде поручио да ће наставити да се бори за одбрану части и достојанства.

"Као што сам бранио и одбранио своју земљу на фронту, тако сам у Хагу бранио част и углед народа, војске и државе и одбранио, сада се борим и изборићу се за одбрабу части и достојанства свог и своје породице и часних официра Војске Југославије и Војске Србије", рекао је Перишић новинарима испред Специјалног суда.

Његови адвокати су најавили да ће уложити жалбу на пресуду.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво