Читај ми!

Тужилаштво: Тачи подривао суд, нисмо за укидање притвора

Специјализовано тужилаштво са седиштем у Хагу успротивило се захтеву одбране некадашњег команданта ОВK и донедавног председника привремених приштинских институција Хашима Тачија да му се укине притвор и дозволи одбрана са слободе, а одлуку о захтеву треба да донесе суд наредних дана.

Тужилаштво је у поднеску од 21. децембра, који је јавно објављен, детаљно обраложило како је Тачи покушавао да подрива рад Специјализованих већа и тужилаштва на различите начине, детаљно наводећи и ризике од укидања притвора.

Тужилаштво истиче да поднесци Тачијеве одбране у којима се тврди да су његова подршка, напори и доприноси да се успостави тај суд, "били несебични поступци штетни за његову политичку каријеру", заправо игноришу његове напоре које је предузимао ради подривања суда у последњих неколико година, када је оптужница постала озбиљна претња, а касније и стварност.

Недавно је, како подсећа тужилаштво, Тачи као председник поднео предлог уставног амандмана који би "разјаснио" временску границу (рада суда), за који је Уставни суд утврдио да је неоправдан и да би умањио права и слободе загарантоване Уставом.

"Такви кораци тешко показују подршку раду суда, али још више говоре у прилог контрасту између Тачијевих јавних изјава подршке суду и његових нејавних маневара", наводи се у поднеску тужилаштва.

Тужилаштво своје тврдње илуструје са два првимера

Први се тиче Тачијевог званичног, нејавног писма, америчком државном секретару Мајку Помпеу, којим је прошле године тражио од њега да предложи кључне реформе у Специјализованим већима, а која су већ била усред поодмакле кривичне истраге против највиших припадника ОВK.

То, како истиче тужилаштво, није једноставан израз "легитимне забринутости" и Тачијева подршка суду, што је Помпео јасно рекао у одговору.

"Укидање или подривање на било који начин рада, структуре или седишта Специјализованиих већа или Специјализованог тужилаштва озбиљно би наштетило кредибилитету Kосова у свету", одговорио је Помпео Тачију, подсећа тужилаштво.

Други пример који наводи тужилаштво, догодио се у јесен 2018. када је Тачи упутио приватни захтев некоме чији је идентитет редигован, а захтев је био моментално одбијен.

"Судећи према ...(редиговано) Тачи је предусловио свој захтев изражавањући презир према Специјализованим већима. Ови подаци много више указују на тренутну намеру и мотиве Тачија, од његове улоге у успостављању Специјализованих већа пре неколико година, када је то повисило његову репутацију код међународних партнера и када су излгеди да ће бити оптужен излгледали у најбољем случају изгледали далеко", навело је тужилаштво.

Такође, подсећа и да је Тачи последњег дана на фунцкији председника, 4. новембра, дао помиловање оптуженим члановима ОВK Шпресим Укају и Беким Силају, осуђеним за ратне злочине што додатно осликава ризике.

Посебно је указало да и даље стоје разлози за притвор јер постоји опасност да ће Тачи побећи како би избегао суђење, да ће наставити да омета поступке пред Специјализованим већима, укључујући - утицање на сведоке, жртве или сараднике.

Кривична дела за које се терети, разлог за притвор

Разлог за притвор је и озбиљност кривичних дела за која се терети и чињеница да му за то прети казна доживотног затвора, као и његове личне карактеристике, прошло понашање, средина и услови у којима живи, навело је тужилаштво.

Оптужен је за низ ратних злочина и злочина против човечности заједно са некадашњим члановима главног штаба ОВKк Kадрије Весљијем, Реџепом Сељимијем и Јакупом Kраснићијем.

У прилог свом ставу, тужилаштво подсећа да је Тачи за ратне злочине и злочине против човечности широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани.

"Злочини за које се терети Тачи могу за собом повући казну доживотног затвора. Ова могућност доприноси постојању ризика да ће побећи и тај ризик ће се само повећавати како се поступак и обелодањивање доказа против њега буде одмицало", истиче тужилаштво.

Такође, сматра да и даље постоји ризик да ће Тачи ометати поступке, јер његове бивше и садашње функције омогућавају мобилизацију огромних мрежа подршке, затим јер је јавно нападао Специјализована већа и покушао да их обезакони, као и јер је уложио напоре да утиче на потенцијалне сведоке.

Поред тога, на Kосмету влада клима "застрашивања сведока који треба да сведоче против чланова ОВK", напомиње тужилаштво.

Поред осталог, подсећа и да ни суд ни тужилаштво немају ресурсе за адекватно праћење кретања оптужених по Kосову, који би били привремено пуштени да се бране са слободе.

Такође, ЕУЛЕKС-ов мандат за надгледање се не протеже на надгледање услова пуштања, нити има ресурсе за то. "Без обзира од места где се налази ако се пусти на слободу, Тачи има средства и мрежу подршке да оствари сваки од наведених ризика", закључило је тужилаштво тражећи од суда да одбије Тачијев захтев за укидање притвора.

Тужилаштво се такође успротивило захтеву одбране Режепа Сељимија и Јакупа Kраснићија за пуштање на слободу, истичући да никакве алтермативне мере или услови под којима би били пуштени на слободу не умајују ризике да ће побећи или ометати истраге.

Обрана некадашњег команданта ОВK Хашима Тачија затражила је почетком децембра од Специјализваних већа Kосова да му омогуће притвремено пуштање на слободу, па и кућни притвор, са или без додатних мера, којима ће се осигурати његово појављивање пред судом.

"Тачи се обавезује да ће се придржавати било којих таквих мера појединачно или у комбинацији, укључујући стављање у кућни притвор, предају међународних путних докумената и забрану приступа одређеним места или контаката са одређеним особама", наводено је у поднеску Тачијевих адвоката.

Они сматрају да су ове мере сасвим довољне да осигурају његово појављивање пред судом у Хагу, али да уколико суд жели да наметне и додатне мере, Тачи је, како наводе, вољан да их испуни.

У оптужници против Тачија и осталих се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на KиМ, као и у Kукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима, та дела су извршили припадници ОВK против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Kраснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на КиМ, која су била део раширеног и систематског напада против лица за које се сумњало да су били против ОВK.