Читај ми!

Друга статусна конференција за шефове ОВК

Друга статусна конференција у процесу против чланова Главног штаба ОВК, оптужених за злочине против човечности и ратне злочине на КиМ, почела је пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа Косова у Хагу, познатијих и као Суд за злочине ОВК.

Оптужени, Хашим Тачи, Реџеп Сељими, Кадри Весељи и Јакуп Краснићи прате седницу путем видео-конференцијске везе из притворске јединице у Хагу, али су у судиници њихови браниоци адвокати.

На данашњој статусној конференцији се расправљају процесна питања у вези са обелодањивањем доказа за предстојеће суђење, статусу истрага тужилаштва и одбране и њиховог притвора.

Специјализовано тужилаштво Косова до сада је одбрани шефова ОВК-а обелоданило 1.309 потенцијално ослобађајућих података и 1.164 података пратећег материјала уз оптужницу (оптужујућих доказа).

"Други пакет ослобађајућих 'предмета' ћемо обелоданити после судске паузе у раду (која траје од 21. децембра до 1. јануара)", навела је представница Тужилаштва Лосон на статусној конференцији. 

Она је навела да Тачијеви адвокати тврде у недавном поднеску да није дошло до напретка у сарадњи Тужилаштва и одбране у погледу обелодањивања доказа.

"Овде се ради о дилеми између идеалног и практично немогућег. Одбрана тражи од нас нас то што је немогуће и што би знатно је успорило обелодањивање. Траже детаљне описе доказа који се обелодањују, а то успорава тај процес", навела је тужитељка.

Са друге стране, браниоци оптужених негодовали су што им Тужилаштво није класификовало доказе, и детаљно их довело у везу са конкретним делима и радњама из оптужнице.

Адвокат Хашима Тачија Денис Хупер навео је да му сама форма обелодањивања није толико битна, али да тражи да тужилаштво уз обелодањене материјале и доказе треба да садрже податке о томе ко је извор податка, и где су они пронађени, кривичну одговорност, кривично дело...

Бен Емерсон, бранилац Кадрија Весељија сматра да је обавеза Тужилаштва да испуни захтеве за обелодањивање, те да одбрана није обавезна да му у томе помаже.

Тачијеви браниоци, као браниоци оптуженог Реџепа Сељимија, већ су поднели писане захтеве да им се укине притвор и омогући одбрана са слободе, са додатним мерама за обезбеђење присуства или без њих.

Сва четворица се налазе на једној оптужници Специјализованог тужиоца Џека Смита и терете се за низ ратних злочина међу којима је и око 100 убистава Срба, Рома и Албанаца, католика, политичких противника и противника ОВК.

Тачи и остали су пред судијом за претходни поступак раније негирали кривицу по свих 10 тачака оптужнице.

Ухапшени су почетком новембра у Приштини и транспортовани у притворску јединицу у Хагу.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво