Читај ми!

Нападнут Зоран Трајковић у Кишници код Грачанице

Зоран Трајковић нападнут је у селу Кишница код Грачанице, а за напад окривљује групу Албанаца из истог села. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић наводи да напад на Трајковића треба да буде аларм за хитно реаговање међународних представника на КиМ.

Пре напада иста група му је добацивала на албанском док је излазио из аутомобила.

Трајковић је навео да је када се приближио да види шта се дешава, нападнут камењем и флашама.

"Враћао сам се са посла, паркирао сам ауто даље да избегнем такву ситуацију, чуо сам пар момака, спустили су се ка мојој кући, узвикивали УЧК, хтео сам да изађем у најбољој намери да им кажем да иду кући, шта тиме желе да допринесу. Они су добацили стаклене флаше које су овде по улици, нисам био погођен, измакао сам се у двориште", испричао је Трајковић за РТС.

Према његовим речима, реч је о млађим момцима из села које он не познаје.

Напад на Трајковића догодио се недалеко од места где је на магистралном путу Гњилане-Приштина запаљен билборд са натписом на албанском "Слобода има име - ОВК", а Трајковић сматра да напад на њега има везе са билбордом.

Зоран Трајковић је случај пријавио полицији, која је извршила увиђај.

"Рекао сам шта је било, очекујем неку реакцију од људи који су у општини да виде проблем који је настао са билбордом и који је проузроковао ову причу", рекао је Трајковић за РТС.

Петковић: Напад је аларм за хитно реаговање 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић навео је да је напад на Трајковића потврда да болборди са амблемом УЧК у централном делу Косова и Метохије нису никакав уметнички перформанс или израз пијетета према некоме, већ, како наводи, огољени позив на насиље.

"Физички насртај групе Албанаца на Зорана Трајковића флашама и каменицама догодио се недалеко од билборда којим се славе злочинства УЧК, и очекујем да од стране међународних представника у нашој јужној покрајини буде схваћен као аларм за хитно реаговање", сматра Петковић.

Додаје да је, у овим данима, када су, како каже, у делу албанске популације на Косову и Метохији емоције повишене због подизања оптужница против некадашњих командата УЧК, неопходно осигурати појачано међународно безбедносно присуство у српским срединама јужно од Ибра и стати на пут јавној популаризацији злочина.
 
Истиче да се поступци за ратне злочине морају водити без притисака јавности у циљу прејудицирања пресуда, и то је, истиче, предуслов напретка у процесу међунационалног помирења.
 
"Упозоравам међународну заједницу да је атмосфера на Косову и Метохији прилично напета и запаљива и да је потребно предузети све неопходне превентивне мере како не би дошли до још драстичнијих излива насиља над српским и другим неалбанским становништвом", напомиње Петковић, наводи се у саопштењу Канцеларије.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво