Читај ми!

Тачи и Краснићи у Хагу негирали кривицу

Некадашњи лидери Ослободилачке војске Косова Хашим Тачи и Јакуп Краснићи изведени су пред судију за претходни поступак Специјализованих већа Косова у Хагу, где су негирали оптужбе које им се стављају на терет.

Извештај Ивана Илића из Хага

Некадашњи лидери Ослободилачке војске Косова Хашим Тачи и Јакуп Краснићи изведени су пред судију за претходни поступак Специјализованих већа Косова у Хагу.

Тачи и Краснићи нису хтели да чекају истек рока од 30 дана како би се изјаснили о кривици, већ су то одмах учинили.

Обојица су рекла да нису криви ни по једној од 10 тачака оптужнице која их терети за ратне злочине и злочине против човечности.

Истакли су да су примили и разумели оптужницу, али да ништа од онога што у њој стоји не могу да прихвате на свој терет.

Тачијев бранилац Денис Хупер је, између осталог, пред судом цитирао и новоизабраног америчког председника Џоа Бајдена који је Тачија 2017. године назвао "Џорџом Вашингтоном Косова".

Судница Специјализованог већа ће и у уторак и у среду бити резервисана за некадашње чланове главног штаба Ослободилачке војске Косова Кадрија Весељија и Реџепа Сељимија, који се тренутно налазе у притворској јединици.

Весељи ће се пред судом појавити у уторак у 15 часова, а Сељими у среду од 11 сати.

Адвокат Денис Хопер: Тачи је частан човек који се борио за мир

Бранилац Хашима Тачија адвокат Денис Хопер упитао је суд и тужилаштво у Хагу где се налазе оптужбе и докази о "жутој кући'' и крађи људских органа.

"Ништа у овој оптужиници не говори о тој причи која је била тако значајна за оснивање овог суда и то након пола странице у књизи (бивше тужитељке хашког трибунала) Карле дел понте и извештаја (специјалног известиоца Савета Европе) Дика Мартија", рекао је Хопер указујући да одбрана има само регидовану оптужницу која је објављена и у јавности.

Хопер је рекао да је Тачи је био кооперативан, те да је помогао оснивање Специјализованих већа Косова по основу истраживања трговине људским органима, а о којима сада "нема ни речи у оптужници".

"То су биле оптужбе за мрљу на Косову и Косоварима и био је основ за оснивање косовског суда, иако нема ништа од Косова, па ни грб, ни орла", навео је Тачијев адвокат.

Најавио је да ће одбрана тражити Тачијево привремено пуштање на слободу у најкраћем року, напомињући да је била изненађена његовим хапшењем прошле седмице.

Упитао је да ли је неопходно да се Тачи налази у притвору, тврдећи да је Тачи частан човек, од интегритета који се борио за мир.

Адвокат је читао цицате из књиге о Тачију, у којој се поред осталог наводи да је "радио на компромису са Србијом, док је она чинила страшне злочине над његовим народом".

Негодовао је што се Тачију стављају лисице на руке, тврдћи да он није човек за којег је такво поступање потребно.

Тачијев адвокат Денис Хопер (Фото: EPA-EFE/ JERRY LAMPEN)

Тачи се изјаснио да није крив, не признаје оптужбе

Хашим Тачи се је пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа са седиштем у Хагу изјаснио да није крив и да не признаје оптужбе које му се оптужницом стављају на терет.

"Часни суде оптужница је без икаквог основа и ја изјављујем да нисам крив ни по једној од 10 тачака оптужнице", рекао је Тачи изјашњавајући се о кривици.

Негирао је оптужбе за ратне злочине и злочине против хуманости у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

Тачи одговара по 10 тачака оптужнице које га терете за кривична дела ратних злочина и злочина против човечности. То су : 1. прогон по политичкој и/или етничкој основи, 2. стављање у затвор, 3. неаконито или својевољно хапшење и притварање, 4. остала нехумана дела, 5. сурово поступање, 6. мучење, 7. мучење, 8. убиство, 9. убиство, 10. присилно нестајање особа.

На почетку рочишта, један од Тачијевих адвоката Денис Хопер изјавио је да је одбрана за оптужницу сазнала тек у четвртак увече и да није успела да се спреми.

Хопер је истакао је да му није јасно зашто све одрађено "изнанда" у кратким роковима, указујући да ће тим одбране чинити адвокати из Француске, Сједињених Америчких Држава и Британије.

Адвокат Денис Хопер и Хашим Тачи у Хагу (Фото: EPA-EFE/ JERRY LAMPEN)

Хашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу

Један од оснивача и челних људи Ослободилачке војске Косова (ОВК) Хашим Тачи изведен је пред судију за претходни поступак Специјализованих већа у Хагу ради упознавања са оптужницом и изјашњавања о кривици.

На почетку рочишта судија за претходни поступак дозволио је судском фотографу да слика Тачија на оптуженичкој клупи, с напоменом да га не слика заједно са судским стражарима.

Тачи у судници седи без заштитне маске на лицу, а рочишту присуствује и његов бранилац Денис Хопер, као и Специјализовани тужилац Џек Смит са помоћницима.

Тужилаштво ће у наставку рочишта Тачију прочитати редиговану оптужницу, након чега ће га судија позвати да се изјасни о кривици по оптужбама за које се терети. Тачи може одмах да се изјасни о кривици или у року од 30 дана, на новом рочишту.

Тачи се заједно са Кадријем Весељијем, Јакупом Краснићијем и Реџепом Сељимијем оптужницом терети за удружени злочиначки подрухват насилног преузимамња контроле над Косовом, по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности.

Он се сам предао у четвртак 5. новембра, а потом је ухапшен и пребачен у притвору јединицу у Хагу где ће остати до даљег.

Пред Специјализованим већима у Хагу одговараће и по командној и по индивидуалној кривичној одговорности за злочине које је ОВК почининла на Косову и Метоји и северу Албаније у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

Оптужбама које су написане у 10 тачака, терети се и за 98 убистава, за 18 познатих жртава присилног нестанка и више од 416 незаконитих притварања, која су извршена било по његовом наређењу, било уз његову помоћ, подршку или са његовим знањем.

Хашим Тачи у Хагу (Фото: EPA-EFE/ JERRY LAMPEN)

Краснићијева одбрана тражи пуштање на условну слободу

Адвокатица одбране Краснићија, Венкатесвари Алагендра рекла је да је циљ одбране да што пре положи депозит за условни отпуст њеног клијента, преноси Коха.

Такође је захтевала да се главни документи Специјалног тужилаштва ставе на располагање Краснићију на албанском језику.

Kраснићи: Нисам крив, оптужница је увреда за мене и мој народ

Јакуп Краснићи изјаснио се да није крив за оптужбе које му се стављају на терет.

Нисам крив, оптужница је увреда и за мене и за мој народ, рекао је један од некадашњих команданата и портпарол ОВK након што му је представљена оптужница.

Kраснићи тврди да није крив за бројне ратне злочине и злочине против човечности ОВK у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

"Ово је све велика неправда за мене. Ја се осећам невино и није ми јасно зашто сам овамо доведен", рекао је Kраснићи приликом изјашњавања о кривици.

Претходно је говорио о оптужници, наводећи да је увреда и велика неправда оптужба која га терети за удружени злочиначки подрухват (УЗП).

"То је увреда мене и моју породицу и за наш народ, јер је то био подухват стварања државе и за то смо се јако дуго борили. У ситуацији кад се одлучивало о житову смрти, ми смо све подредили да створимо своју државу са заједно са Сједињеним Америчким Државама, Европском Унијом и Уједињеним нацијама", рекао је Kраснићи.

Тврдио је да је УЗП "била Србија и сви који су подржавали политику Београда".

Напомињући да није одговоран ни за једну од оптужби за коју се терети, Kраснићи је истакао да му је од свега што је ради у животу највеће задовољство било да ради као портпарол ОВK јер је, како је навео, "био глас онога за шта смо се борили".

Хоти тражи зрелост политичких представника у Приштини

Kосовски премијер Авдулах Хоти каже да централне институције у Приштини треба пошаљу поруку зрелости за сарадњу са међународним партнерима, а локалне политичаре позвао на удруживање због изазова пред којим се налазе након што је прошле недеље потврђена оптужница за ратне злочине против четворице вођа бивше ОВK – Хашима Тачија, Kадрија Весељија, Јакупа Kраснићија и Реџепа Сељимија.

Краснићи се појавио у судници без заштитне маске, а пред званични почетак рочишта судија Николас Гију дозволио је судском фотографу да слика оптуженог.

Рочишту присуствују и специјализовани тужилац Џек Смит са својим помоћницима, док Краснићијева бранитељка у рочишту учествује преко видео-везе са Куала Лумпуром, јер није могла да дође у Хаг због ситуације са ковидом-19.

Након што му оптужница буде прочитана, судија Николас Гију ће позвати Краснићија да се изјасни о кривици по оптужбама за које се терети.

Може одмах да се изјасни о кривици или у року од 30 дана, на новом рочишту.

Краснићи је један од четворице оптужених за ратне злочине и злочине против човечности ОВК у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године, поред Хашима Тачија, Кадрија Весељија и Реџепа Сељимија, који ће се пред судом појавити касније данас, у уторак и среду, на посебним рочиштима.

И он се, као и остала тројица, терети и по командној и по индивидуалној кривичној одговорности за злочине које је ОВК починила на Косову и Метохији и северу Албаније.