Читај ми!

Специјални суд: Испуњени услови за изручење САД 11 окривљених за рачунарске преваре

Специјални суд у Београду утврдио је да су испуњене законске претпоставке за изручење Сједињеним Америчким Државама десеторо осумњичених из Србије које та држава тражи због рачунарске преваре путем лажних инвестиционих платформи, а који су се противили изручењу, док је један осумњичени раније дао сагласност. Коначну одлуку о изручењу донеће министар правде Србије.

Одлуком Специјалног суда у Београду утврђено је да су испуњене претпоставке за њихово изручење ради вођења поступка пред Окружним судом у Северном округу у Тексасу.

Један осумњичени је раније дао сагласност за изручење, па је суд раније утврдио да су испуњени услови за његово изручење по поједностављеној процедури. 

Тај суд их терети за заверу у извршењу преваре која укључује електронску комуникацију и због завере у прању новца према законима САД, саопштио је београдски суд.

На одлуку Специјалног суда окривљени имају право жалбе Апелационом суду у Београду, а коначну одлуку о изручењу доноси министар правде Србије.

Апелациони суд у Београду је прошле седмице укинуо притвор држављанки Филипина са боравиштем у Нишу, јер наредних дана очекује порођај, па јој је одлучујући по жалби браниоца, одредио кућни притвор уз наногицу.

Осталих  десеторо окривљених је и даље у притвору. Свих једанаесторо се сумњиче да су као организована криминалана група од 2011. године до јула ове године, учествовали у стварању, промовисању и организацији најмање 16 лажних инвестиционих платформи користећи се интернетом и онлајн веб страницама, чиме су прибавили противправну имовинску корист од преко 70 милиона долара.

Та група је проналазила инвеститоре широм света, укључујући и оне у Северном округу државе Тексас, који су инвестирали у лажне инвестиционе платформе за бинарне опције где су припадници групе стварали лажне трговинске трансакције, лажне потврде о подизању новца као и лажне потврде о пребацивању новца, саопштено је након њиховог хапшења.

Припадници организоване криминалне групе су пристали да инвестирају, служећи се лажним идентитетима и користећи лажне титуле, путем мејла или путем видео-конференцијских веза упућивали да пребаце своје "инвестиције" на међународне банковне рачуне повезане са организатором те групе.

Након тога група је по налогу организатора затварала ове лажне инвестиционе платфоме и након неког времена поново отварала нове са истим већ разрађеним методом рада. Сумња се да су организатор и припадници те групе прибавили противправну имовинску корист у износу од преко 70 милиона долара. 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво