Читај ми!

За упад у Патријаршију СПЦ 11 месеци затвора

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на јединствену казну од 11 месеци затвора Бранка Лучића, јер је прошле године у јулу, држећи пиштољ у руци, противправно лишио слободе благајника и књиговођу у Српској патријаршији у Београду, тражећи од њих 200.000 евра „за Косово и Црну Гору”.

Овом одлуком потврђена је пресуда Вишег суда у Београду од 18. маја, којом је Лучић због кривичног дела противправно лишење слободе у стицају са кривичним делом "недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја" осуђен на јединствену казну затвора од 11 месеци и мера безбедности одузимања пиштоља и седам метака.

Лучић је био оптужен за изнуду, али је по налажењу Апелационог суда првостепени суд правилно изменио правну квалификацију кривичног дела.

Он је осуђен јер је 3. јула 2019. године у просторијама зграде Српске патријаршије противправно ограничио слободу кретања књиговође М. Ј. и благајника Р. М.

Најпре је Р. М. рекао да га шаље епископ да се њему (Р. М.) обрати за помоћ јер су четири епископа и 70 високих официра у војсци и полицији организовали да се сачувају Косово и Црна Гора и светиње.

"Ви мени морате да дате 200.000 евра да им однесем новац", рекао је Лучић, након чега је Р. М. окривљеног питао о ком епископу се ради, напомињући да они у готовини не држе толики новац, али му је Лучић одговорио да новац спреми или да позову полицију да га изведе.

Након што је Р. М. узео торбу и кренуо да излази из канцеларије, Лучић је из тобрице коју је носио преко рамена извадио пиштољ са седам метака, које је неовлашћено носио, стао испред врата канцеларије са унутрашње стране, не дозволивши оштећенима да изађу, при чему је пиштољ све време држао у руци.

Убрзо су друге особе које су биле у Партијаршији позвала полицију која га је ухапсила.

Апелациони суд је, као и Виши суд, закључио да је Лучићева обрана била потпуно убедљива и да се ради "о заиста правом и искреном вернику који стога има специфичан и у наше време редак систем вредности и коме сметају појаве корупције у Србији и чије су побуде и критичног дана, а и пре тога док је своје време посвећивао у Храму Светог Саве, биле чисте и сасвим нематеријалне".

Окривљени је, према ставу судова, доказао да је покушао да укаже на за њега неподношљиво поступање са добротворним прилозима за српски народ у енклавама Косова и Метохије.

"Услед свега тога, у згради Српске патријаршије 3. јула 2019. године његова намера није била да прибави себи противправну имовинску корист, што је потпуно супротно његовој личности, нити да такву корист прибави било коме другом", сматрају судови.

У пресуди се подсећа да су оштећени и сведоци потпуно сагласни да је Лучић тражио новац у износу од 200.000 евра за Косово и Црну Гору како би га тамо и однео, да нису осетили било какву претњу, опасност или страх већ да су се осећали непријатно.

Потврдили су да ниједног тренутка пиштољ није био уперен у њих, нити им је тим пиштољем претио.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво