Гуцати први пут пред судијом, одбрана нуди хиљаду евра јемства

У Специјализовним већима Kосова у Хагу одржана је јавна седница, на којој се први пут пред судом појавио председник Удружења ветерана ОВK Хисни Гуцати поводом сумњи да је својим поступцима застрашивао сведока у предстојећим поступцима пред тим судом.

Један од три браниоца тражио је да његовог клијента судски фотограф не слика у присуству судске страже, која га је довела из притворске јединице, а суд је овај преглог одмах усвојио и наложио да Гуцати буде сликан само у "гро плану".

Гуцати на седници није носио заштитну маску, а у суд је доведен из притворске јединице у Хагу у коју је смештен након изручења са Kосова у петак 25. септембра.

Председник Удружења ратних ветерана ОВK Хисни Гуцати изјавио је пред судијом за претходни поступак Специјализовних већа Kосова у Хагу да полиција није морала да га хапси, јер би се сам јавио на позив, док је његов адвокат предложио суду да га у току истраге, пусти на привремену слободу уз јемство.

Гуцатијев бранилац предложио је јемство од 1.000 евра, уз одузимање пасоша и налог да се свако вече јавља локалној полицији у Скендеру, месту где живи са бројним члановима породице.

Одбрана понудила 1.000 евра јемства за пуштање Гуцатија 

Сматра да пуштање уз јемство не би било нешто што би погоршало ризике због којих му је одређен притвор, као што су бекство и опструкција правде.

У прилог свом предлогу адвокат је навео да је Гуцати отац седморо деце од 23 до 34 године старосити и да има осморо унучади.

"Има дијабетес, астму, висок крвни притисак и доста се отежано креће. Већ 13 година ради као секретар школе у Скендеру, где му живи и породица и врло је везан за тај крај", рекао је адвокат.

Такође је подсетио да се он не терети за ратни злочин, већ за моног лакша кривична дела.

Тужилаштво се противило предлогу и указало да је неопходно да Гуцати буде у пртивору, јер нема нових околности које би довеле у сумњу халог за хапшење, напротив појавили су се "нови чињенични елементни у вези са његовим притвором".

Гуцати, који се сумњичи за застрашивање потенцијалих сведока у предстојећим поступцима пред тим судом, протеклих дана је поднео четири захтева којима оспорава разне аспекте хапшења на Kосову 25. септембра и пребацивање у притвор истог дана у притворску јединицу у Хагу.

Судија је тим поводом дао налог тужилаштву да до сутра поднесе консолидовани одоговор на ове захтеве, након чега ће (судија) донети одлуку о њима.

Он је ухапшен у петак на Kосову, а истог дана је ухапшен и Наисм Харадинај, потпредседник Удружења ветерана ОВK након чега су обојица изручени Хагу.

Харадинај се терети за иста кривична дела, а Специјализовани тужилац је пре неколико дана поручио да ће процесуирати све који су ометали истрагу и застрашивали жртве и сведоке у предстојећм поступцима.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи