Суђења за злочине ОВК – диверзије, (не)правда и заташкавање

Серија саслушања због злочина ОВК настављена је у Хагу. После Хашима Тачија, Рамуша Харадинаја, саслушан је и Агим Чеку. Поред некадашњег руководства ОВК, у Хаг су депортовани и ветерани ОВК који се терете за ометање и застрашивање сведока. Шта се може очекивати од будућих суђења и хоће ли правда бити дистигнута?

Последњи који се појавио пред судом у Хагу је потпредседник Удружења ветерана ОВК Насим Харадинај, осумњичен за застрашивање сведока. Он је рекао да не признаје рад Специјализованих већа, тврдећи да им је мандат истекао у августу ове године.

Јавност у Србији недавно је потресла вест да је документација из суда у Хагу процурела и стигла до Удружења ветерана ОВК.

За Небојшу Човића, некадашњег шефа Координационог тела за Косово и Метохију, тако нешто је невероватно и скандалозно.

"То су високо тајна документа, људи који раде у тим већима су морали да прођу посебне обуке и провере, имате електронску и физичку контролу. Невероватно је да се још не зна ко је то изнео. То је покушај дискредитовања специјализованих већа и застрашивање сведока", напомиње Човић.

Подсећа да је почетком двехиљадитих Србија доставила суду у Хагу и Карли дел Понте огромну количину докумената, а да се она, каже, након тога жалила како је спречавају да се бави злочинима ОВК.

"Савет безбедности је добио локације где су били притвори. Тада очигледно нико није имао политичку вољу и жељу, од међународног фактора, да се отворе ове ствари. А после Другог светског рата најгнуснији су били злочини почињени над Србима на КиМ", наводи Човић.

Сматра да се нешто сада мења, те да међународни фактор жели да промени политичке лидере на КиМ и обрачуна се са ратним злочинцима.

Истиче да је врло скептичан, али и опрезан око будућих процеса који ће се водити у вези са случајевима злочина ОВК.

Дрецун: Биће нових оптужница 

Милован Дрецун, бивши председник скупштинског Одбора за Косово у Метохију, сматра да ће у наредном периоду бити нових оптужница и додаје да је сада преломни тренутак у процесу утврђивања одговорности за злочине ОВК. 

Када је реч о цурењу докумената, Дрецун указује да је првенствени циљ те "диверзије" био да се компромитује доказни материјал који је држава Србија предала.

"Ми смо обезбедили кључну документацију и на то је била усмерена ова диверзија", наводи Дрецун додајући да још није утврђено из ког периода је документација којом располажу ветерани ОВК.

Подсећа да је држава Србија дала документа на којима су наведене локације 159 илегалних притвора, преко чега је, каже, могла да се утврди командна одговорност за злочине, што је неопходно за утврђивање удруженог злочиначког подухвата.

Бивши потпредседник скупштинског одбора за КиМ сматра да је међународна заједница знала за убиства и злочине, али да су све то заташкавали како би Косово једног дана једнострано прогласило независност.

Дрецун подсећа да је и од ОЕБС-а и КФОР-а Србија тражила да отворе архиве, али да се то није догодило.

Говорећи о евентуалном подизању оптужнице против Хашима Тачија, за Дрецуна нема дилеме да ће се то заиста и догодити.

"Почели су да сметају онима који су их створили и штитили, онда се прекомпонује сцена", напомиње Дрецун.

Фила: Америка чисти врх Косова 

Са друге стране, адвокат Тома Фила, који је био ангажован у неколико процеса пред некадашњим Трибуналом за ратне злочине у Хагу, песимиста је око оптужнице против Хашима Тачија.

Ипак, Фила је сагласан да је Америка одлучила да почисти политички врх Косова, како би на места садашњих руководилаца дошли људи који нису окрвавили руке.

Сматра да ће један од највећих проблема бити доказивање злочина јер је много времена прошло, а застрашен је и велики број сведока.

Основно је, истиче, да се утврди ко је изнео документа из Специјализованих већа и доставио их ветеранима..

"То је неко дао паре некоме да изнесе напоље, а једини који има паре на Косову је Беџет Пацоли, из министарства спољних послова је процурело, он је и оружје достављао на Косово", наводи Фила.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи