Читај ми!

Нових шест судија у Хагу у поступцима за злочине ОВК

За међународне судије у Специјализованим већима Косова у Хагу именовано је нових шест, поред већ 17 раније постављених. До сада су, према објавама тог суда, подигнуте две оптужнице за злочине тзв. ОВК на Косову и Метохији.

У Специјализованим већима Косова, познатијем као специјални суд за злочине "ОВК" у Хагу, за међународне судије именовано је шест нових, поред 17 од раније изабраних судија.

То су судије из Француске Гилберт Бити, Белгије Даниел Франсен, Ирске Фергал М. Гејнор, Италије Ромина Инкути, Норвешке Нина Х. Б. Јоргенсен и Бугарске Роумен Х. Ненков.

Њих је по добијању препоруке независне Комисије за избор, именовао амбасадор Ларс-Гунар Вигемарк, објављено је на сајту Специјализованих већа.

Поред тога, он је одредио судију Антонија Балсама и судију Ненкова за судије Специјализованог већа Уставног суда, а италијанску судију Инкути за резервног судију тог већа.

Судија Роланд Декерс се на лични захтев повукао из састава већа Уставног суда, с тим да и даље остаје на листи међународних судија, те може бити распоређен у неко друго веће.

Председница Специјализованих већа Екатарина Трендафилова пожелела је добродошлицу новим судијама, наводећи да се унапред радује будућој сарадњи са њима и са другим судијама на листи, како би ефикасно и успешно испунили мандат.

Рад судија овог суда требало би да дође до изражаја након потврђивања првих оптужница Специјализованог тужилаштва, а до сада су, према објавама суда, подигнуте две.

Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво имају надлежност за процесуирање злочина против човечности, ратних злочина и других кривичних дела према косовским законима, а све у вези са наводима из Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011. године.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво