Дарку Шарићу првостепено девет година затвора због прања пара

Специјални суд у Београду осудио је на јединствену казну од девет година затвора Дарка Шарића као организатора криминалне групе која је "опрала" више од 20 милиона евра прљавог новца, за који се верује да је стечен кријумчарењем кокаина.

Његови сарадници осуђени су на казне од две до седам година затвора, једна оптужена је ослобођена од оптужби, док је против двојице оптужба одбијена.

Небојша Јестровић осуђен је на пет година затвора, некадашњи Шарићев адвокат Радован Шртбац на седам година затвора, док су на по четири године осуђени су Предраг Милосављевић, Зоран Ћопић, Маринко Вучетић, Бојан Станојковић и Бобан Стоиљковић.

На по три године затвора осуђени су Аргуш Ердинћ и Марко Дабовић, а по две године су добили Горан Богдановић и Стевица Костић.

Супруга адвоката Штрпца, Дубравка Шртбац ослобођена је од оптужби, као и Немања Крстајић, док је против Небојше Спасића и Душана Ковачевића суд одбио оптужбу.

Шарићу је за прање новца изречена казна од седам година, а за подстрекавање других на прање новца четири године затвора, а као јединствену казну суд му је изрекао девет година.

Проглашен је кривим јер је прљав новац криминалне групе од шверца кокаина инвестирао у легалне токове, навео је поред осталог судија Синиша Петровић, напомињући да је све рађено по претходном договору и са знањем Шарића.

Шарић није присуствовао изрицању пресуде, по сопственој жељи да не буде привођен из Окружног затвора у Београду, где се налази у притвору од марта 2014. године, када се предао спрским власнима након вишегодишњег бекства.

Ово је првостепена пресуда на коју и тужилаштво за организовани криминал и одбрана имају право жалбе Апелационом суду у Београду.

Пресуда је донета већином гласова трочланог судског већа.

Шарић је у другом поступку због организовања групе за кријумчарење кокаина, у децембру 2018. године осуђен на 15 година затвора и сада се чека одлука Апелационог суда по жалбама у том случају.

Тужилаштво тврди да су Шарић и остали "опрали" око 22 милиона евра, зарађених пријумчарењем кокаина, а оптужени су то негирали.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара