Огрлице, наруквице, дукати и прстење – на Хоргошу заплењен скоро килограм злата

Цариници су протеклог викенда у два случаја на прелазу Хоргош запленили готово килограм златног накита, чија ће вредност бити накнадно процењена, саопштила је Управа царина Србије.

Први прекршаје, како наведено, откривен је 18. јуна када је за детаљну контролу на улазу у земљу издвојен "мерцедес" холандских регистарских ознака.

Њиме су из Ротердама ка Турској путовала двојица холандских држављана, који су у разговору са цариницима рекли да са собом носе само лични пртљаг.

Међутим, цариници су након тога, у фармеркама спакованим у путну торбу и у сефу који се налазио у пртљажнику пронашли преко пола килограма златног накита.

Као власник преко 70 огрлица, наруквица, дуката и прстења, пријавио се 44-годишњи возач, који је наводно власник фирме у Холандији, која се бави одржавањем, пише у саопштењу

Такође, на истом прелазу, на улазу у земљу, пронађено је нешто више од 400 грама непријављеног златног накита приликом детаљног прегледа аутомобила "порше кајен" немачке регистрације.

Њиме је из Немачке ка својој земљи путовала трочлана породица турских држављана, који су такође рекли да немају ништа за пријављивање. 

Затим је у џепу јакне жене (62) пронађена кесица са 36 комада различитог златног накита.

Сав откривени накит биће послат на вештачење, како би се прецизно одредила његова вредност, саопштила је Управа царина Србије.