Газета: Тачија брани адвокат Анте Готовине

Председника привремених приштинских институција Хашима Тачија, који у понедељак има прво саслушање у Специјалном тужилаштву у Хагу, браниће хрватски адвокат Лука Мишетић који је раније у Хагу бранио хрватског генерала Анту Готовину, пише приштинска "Газета експрес".

Kако пише Газета, Мишетић има искуства у одбрани учесника ратова из 1990-их и налази се на листи 40 акредитованих адвоката који могу представљати осумњичене, окривљене, групу жртава или било кога другог ко ужива право на правно заступање у поступцима пред Специјалним већима у Хагу.

Након објаве да је Хашко тужилаштво подигло оптужницу против Тачија, Мишетић је написао да је Тачи био у праву када је повезао оптужницу са састанком у Белој кући где је требало да учествује у наставку дијалога с Београдом.

"Тачи је у праву. Ахилова пета у међународној правди скоро 30 година је оптужба за политичко мешање. Дакле, шта је први велики корак Специјалног тужилаштва? Откривање важних информација само да би се зауставио мирни политички процес. Лош почетак Специјалног суда ", написао је Мишетић на Твитеру.

Мишетић ради за америчку адвокатску фирму са којом је Приштина имала неколико уговора током Тачијеве владе, а потом и уговоре о лобирању.

Иста компанија има уговоре на основу којих Приштину по неколико тужби Међународног арбитражног суда, преноси Kосово онлајн.