Почело суђење Крстићу и Шабанију по оптужници за ратне злочине

У Основном суду у Приштини почело је суђење Златану Крстићу и Дестану Шабанију, које тужилаштво терети за кривична дела "ратни злочини против цивилног становништва". Припремно рочиште одржано је у јануару, када су оптужени негирали одговорност за убиство четири Албанца и нехумани третман према њима у Горњем Неродимљу код Урошевца током 1999. године.

Оптужница Златана Крстића терети да је као припадник српских полицијских снага, наводно 26. марта 1999. године у селу Горње Неродимље код Урошевца, директно учествовао у нападу на цивилно становништво албанске националности, тачније на деветнаест чланова породице Нухиу, који нису активно учествовали у оружаном сукобу.

Крстић је наводно учествовао у малтретирању чланова те породице, у уништавању њихове имовине, деложацији из њиховог пребивалишта, отмици и убиству њена четири члана.

Дестан Шабани оптужен је да је 1. априла 1999. године, у својству полицијског инспектора, непристојно, понижавајуће и погрдно поступио са убијенима. Он је наводно наредио да тела буду покопана без обреда.

Одбрана Златана Крстића и Дестана Шабанија поднела је захтеве за одбацивање оптужнице и приговор на доказе, сматрајући да не постоји основана сумња да се поступак уопште води. Захтеви одбране су одбачени.

Пред косовским правосуђем, по оптужницама за наводно почињене ратне злочине, у току су процеси против шесторице Срба.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво