Тужилаштво: Рочиште у случају Младића да се одржи после 20. јула

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу саопштио је да је Тужилаштво у случају жалбеног поступка против Ратка Младића тражи да се рочиште закаже за недељу после 20. јула.

Како се наводи у саопштењу Механизма, поступци у Хагу могу да се одржавају без присуства учесника у процесу, што је у складу са правом на фер суђење.

"Упркос пандемији Механизам има обавезу да обезбеди брз поступак. Рочишта за жалбу не могу се одлагати до завршетка пандемије", стоји у саопштењу.

Како се истиче, рочишта би требало да се одрже што пре, док је здравствена ситуација у Холандији релативно стабилна.

Истиче  се да правила Механизма омогућавају довољно флексибилности уз употребу видео-технологије.

Заказивање рочишта за крај јула даће довољно времена да се обаве неопходне припреме за учеснике поступка који не могу физички да буду присутни.

Додаје се да и Младић може да учествује путем видео-линка из притоворске јединице, а то ће бити омогућено и његовим адвокатима, ако не буду могли физички да присуствују због ограничења путовања. 

Међународни резидуални механизам 28. маја је саопштио је да се до даљег одлаже жалбени поступак бившем команданту Војске Републике Српске Младићу, који је требало да буде одржан 16. и 17. јун, због забринутости за његово здравље и ограничења у транспорту због пандемије коронавируса.

Његов син Дарко Младић рекао је за РТС да се здравствено стање Ратка Младића погоршава, што изазива велику забринутост, додавши да се медицински извештаји и даље се крију.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво