Заштићени сведок на суђењу "Шкорпионима"

Током настављеног поступка сведок П1 потврдио да је оптужене припаднике "Шкорпиона" видео у Подујеву 1999. године током извршења злочина за који су оптужени.

Суђење четворици припадника паравојне формације "Шкорпиони", оптужених за убиство 14 албанских цивила у Подујеву 1999. године, настављено је данас саслушањем заштићеног сведока.

Сведок под псеудонимом П1 сведочио је у децембру прошле године када је одговарао на питања судског већа и заменика тужиоца, а данас су га испитивали адвокати оптужених.

Сведок је поновио да је видео оптужене у дворишту породице Гаши у Подујеву 28. марта 1999., када се злочин догодио, како држе пушке уперене у цивиле, међу којима су углавном биле жене и деца.

Оптужене Жељка Ђукића и Драгана Медића је чуо како вичу: "Побиј то, шта се чека, уза зид", Медића како репетира оружје након чега је уследила пуцњава.

Оптужени Ђукић, Медић, Драган Боројевић и Миодраг Шолаја терете се да су као припадници јединице "Шкорпиони", која је дејствовала у саставу Министарства унутрашњих послова Србије, у двориштву породице Гаши у Подујеву пуцали у цивиле међу којима је било 19 жена и деце. Међу убијеним цивилима било је седам малолетника, а петоро деце је преживело злочин.

Команда МУП-а у Подујеву је одмах по сазнању о том догађају повукла јединицу "Шкорпиони" са Косова и Метохије.

Припадник "Шкорпиона" Саша Цвјетан је у јуну 2005. године због злочина у Подујеву правоснажно осуђен на 20 година затвора.

Суђење се наставља сутра у 9.30, када ће заштићени сведок наставити да одговара на питања адвоката оптужених.

број коментара 0 Пошаљи коментар