Подигнута оптужница због припремања убиства Јовице Вукотића

Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против четворице мушкараца због сумње да су у децембру припремали убиство Јовице Вукотића који је тада био у Окружном затвору у Београду где је чекао на изручење Црној Гори.

Они се терете да су натријум-цијанидом хтели да отрују Вукотића, за којег медији пишу да је високо рангирани припадник "шкаљарског клана", као и да су извршили и друга кривична дела.

Њима се оптужницом на терет ставља припремање кривичног дела тешко убиство за које је запрећена казна затвора до пет година, рекла је за Танјуг портпарол тужилаштва Ирена Бјелош.

Оптужница је подигнуа против Д. М., Д. М. и Н. М. због поменутог кривичног дела, а свој тројици заједно са Н. Ј. на терет се стављају и кривична дела и недозвољено ношене оружја и посебни случајеви фалсификовања исправа, јер је код њих приликом хапшења пронађено оружје, као и лажни полицијски прслуци са ознакама УКП, качкети и полицијска значка, која је украдена још 2006.

М. Д. се терети и за напад на службено лице јер је напао полицајца.

Ова четворка је, како се сумња, набавила средства за извршење убиства Вукотића док је био у Окружном затвору у Београду где је чекао одлуку о изручењу Црној Гори.

Они су обучени у полицијске униформе пресрели особу блиску Вукотићу која му је обично доносила ручак у притвор из једног београдског ресторана.

Представљајући се као полицајци, пресрели су ту особу али она у том тренутку није имала храну, већ гардеробу. Затражили су да провере шта се налази у пакету намењеном Вукотићу, али пошто је његовој посети то било сумњиво, одмах је пријавила надлежнима и уследило је хапшење.

Тада је у такси возилу у којем су били у тренутку хапшења пронађен цијанид који су хтели да му ставе у храну коју сваки притвореник има право да добија од куће или из ресторана.

Припремање тешког убиства је нови облик тог кривичног дела који је у српско законодавство уведено прошле године на предлог МУП-а, и примењује се од 1. децембра 2019. године.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се