Случај Татон: Пузигаћи повећана казна на 13 година затвора

Апелациони суд у Београду повећао је за годину дана казну Дејану Пузигаћи, с монашким именом Сава, и правоснажно га осудио на 13 година затвора јер је учествовао у убиству француског навијача Бриса Татона у Београду 2009. године.

Том одлуком преиначена је првостепена пресуда Вишег суда у Београду којом је Пузигаћа након поновљеног суђења, које му је одобрено након хапшења после вишегодишњег бекства, био осуђен на 12 година затвора због кривичног дела тешко убиство у саизвршилаштву.

Апелациони суд је усвојио жалбу тужиоца јер сматра да је првостепени суд дао превелик значај олакшавајућим околностима за Пузигаћу с обзиром на његову улогу у организовању сукоба с навијачима француског фудбалсог клуба Тулуз у центру Београда, објављено је на сајту суда.

Након неколико суђења и укидања првостепене пресуде, Апелациони суд сада донео је коначну – правоснажну пресуду, а последњи оптужени извршилац овог кривичног дела је приведен правди и осуђен.

У првом поступку, који је вођен против више изгредника, док је Пузигаћа био у бекству, он је првостепеном пресудом био осуђен на 32 године затвора, али му је казна одлуком Апелационог суда 2012. године била смањена на 14 година затвора.

Пузигаћа се налази у затвору од изручења из Грчке, где је ухапшен након вишегодишњег бекства.

Након изручења из Грчке, њему је дозвољено понављање кривичног поступка, односно ново суђење са правом жалбе.

Током скривања, Пузигаћа се замонашио у руском манастиру на Тајланду и узео монашко име Сава, па се на суђењима појављивао у монашкој одори.

У образложењу одлуке Апелационог суда, поред осталог се наводи да је Првостепени суд је од олакшавајућих околности за окривљеног ценио његове личне прилике, чињеницу да се замонашио, да је последњих година живео монашким животом, да има породицу, његово коректно држање пред судом, док је од отежавајућих околности на страни окривљеног ценио његову ранију осуђиваност.

Превладале отежавајуће околности

"Међутим, основано се жалбеним наводима Вишег јавног тужиоца у Београду указује да је првостепени суд дао пренаглашен значај олакшавајућим околностима, док са друге стране није у довољној мери ценио отежавајуће околности које се тичу извршеног кривичног дела, односно да је извршењем кривичног дела лишен живота при безобзирном и насилничком понашању сада покојни Брис Татон, француски држављанин, навијач француског спортског клуба Тулуз, који окривљене није ни познавао, нити је дао било каквог повода за напад", наводи суд.

Такође, суд додаје да су истом приликом још три нападнуте особе задобиле лаке телесне повреде, и да је дрским и безобзирним понашањем у центру града угрожено спокојство грађана и теже ремећен јавни ред и мир, "као и да је приликом извршења кривичног дела показана једна безосећајност, безкрупулозност и суровост".

"Имајући у виду све наведено, Апелациони суд је, посебно ценећи улогу самог окривљеног у организовању овог сукоба, првостепену пресуду у погледу одлуке о кривичној санкцији преиначио и Пузигаћу осудио на казну затвора у трајању од 13 година", пише у пресуди.

Татон је тешко повређен у тучи навијача Партизана и Тулуза из Француске на Обилићевом венцу 17. септембра 2009. године, а 11 дана касније је преминуо у болници.

На почетку поновљеног суђења у априлу 2017, Пузигаћа је негирао учешће у тучи, тврдећи да уопште није био на Обилићевом венцу у време нереда и туче навијача Тулуза и Партизана.

У случају убиства Татона, Ђорђе Прелић, који је такође у одсуству био осуђен на 15 година затвора, 2018. године је новом пресудом правоснажно осуђен на 10 година затвора.

Прелић је пет година био у бекству до хапшења у Шпанији која га је изручила Србији 2014. године.

Осим Пузигаће и Прелића, осталих 12 оптужених за убиство Татона су раније осуђени на затворске казне и већ су пуштени из затвора на условни отпуст или су издржали затворске казне.