Ухапшени због сумње да су фиктивним уплатама оштетили банку за 15 милиона динара

Четири особе су ухапшене јер се сумња да су вршиле уплате са рачуна различитих иностраних фирми на своје рачуне у једној банци, а потом исте сторнирали и на тај начин оштетили банку за више од 15 милиона динара, саопштио је МУП.

Ухапшени су Н. Р. (1974), Р. Ц. (1978) из Краљева, Н. Ј. (1996) из Чачка и Ј. Р. (1974) из Београда, због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, превара и прање новца.

Сумња се да су они, током априла ове године, вршили фиктивне уплате са рачуна различитих иностраних фирми на своје рачуне у једној банци, а потом исте сторнирали. Уплате су вршили преко клонираних виртуелних ПОС терминала помоћу којих су уплате приказане као стварне, односно није приказано да су уплате сторниране.

Потом су они, како се сумња, тај новац пребацивали на друге банкарске рачуне у иностранству или их подизали са банкомата пре него што је банци која им је омогућила коришћење новца стигла потврда о повраћају средстава односно обавештење да су уплате биле сторниране.

На тај начин је банка оштећена за више од 15.000.000 динара.

Полиција је приликом претреса станова и других просторија које су осумњичени користили пронашла и одузела информатичку опрему за коју се сумња да је коришћена за извршење ових кривичних дела, као и техничку и информатичку робу за коју се сумња да је купљена од овог новца.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.