Пожари у Брусу и на Копаонику, у гашењу ватре помажу и мештани

Услед тропског ветра олујне јачине који је, како кажу извори РТС-а, узроковао варничења на струјним далеководима, током преподнева дошло је до пожара на више локација у општини Брус, као и на Копаонику. Становништво није угрожено.

Ватра је захватила шуму и ниско растиње. Ватрогасне екипе су тренутно на две локације, где ватра није угашена. Код депоније, на два километра од Бруса ка Александровцу и на подручју села Осредци.

Према речима надлежних који су на терену, пожар је у Осредцима током преподнева захватио шуму и ниско растиње на обронцима Копаоника, од засеока Милинчићи ка Кривој Реци, са једне стране пута.

Захваћено је 500 хектара под растињем и, према најновијим подацима, пожар је под контролом.

Терен је неприступачан. Реч је о планинским пашњацима, ненасељеним, тако да становници овог краја нису угрожени, као ни у околини Бруса.

У помоћ ватрогасцима из Бруса, којих је мало јер је већина због епидемије у карантину, дошле су екипе из Александровца и Крушевца.

На терену су и припадници полиције, Шумске управе Брус, а акцији гашења пожара прикључили су се и мештани околних села.

Пожар и на Копаонику

У поподневним часовима избио је пожар и на Копаонику. Ватра је букнула испод викенд насеља, односно комплекса Милмари.

Како сазнаје РТС, узрок пожара је пад струјног вода са далековода услед олујног ветра који је у току преподнева достизао брзину до 110 километара на час.

Пожар је под контролом, саопштено је у полицији. Објекти и мали број гостију и угоститеља нису угрожени.

Ватрогасци су још увек на терену, а у гашењу ватре учествују и припадници Горске службе спасавања, као и власници објеката.

Дописник РТС-а је јавио да су изгорела четири хектара шуме испод копаоничког Викенд насеља. У селу Плешин изгорела је кућа коју власници повремено користе.

Велики је број пријава оштећења од ветра на кућама и објектима у домаћинствима у читавој Рашкој општини, у којој је пожар забележен на шест локација.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи