Механизам правоснажно одлучио – радикалима се суди у Хагу

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је одлуку судије Механизма да се члановима Српске радикалне странке Вјерици Радети и Петру Јојићу за оптужбе о непоштовању суда суди у Хагу а не у Србији, како је раније било одлучено.

Овом одлуком која је саопштена из Механизма, одбијена је жалба Србије изјављена прошлог лета на одлуку коју је након поновног одлучивања донео 13. маја нови судија у овом предмету – Лиу Даћун који је тада поништио ранију одлуку да се овај предмет уступи на суђење Србији.

Истом одлуком, која је сада потврђена, наложено је да се Јојић и Радета ухапсе и изруче Хагу.

Жалбено веће у образложењу одлуке констатовало је да судија појединац није починио ниједну грешку у својој одлуци.

Прва одлука из 2018. године, којом је било одлучено да се Јојићу и Радети суди у Србији поништена је по жалби "пријатеља тужилаштва", који је истицао да су кључни сведоци у овом предмету изјавили да неће сведочити уколико суђење буде било у Србији због "забринутости за своју безбедности и безбедност својих породица".

Функционери СРС Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља.

У питању су два сведока под псеудонимима W1 и W2 који су, према тврњама хашког тужилаштва, били под притиском да сведоче у корист Шешеља и да су за то од Српске радикалне странке узели новац.

Србија је претходно у више наврата изразила спремност за суђење овог предмета, гарантујући фер и правичност поступка и адекватну заштиту сведока.

У јуну 2018. турски судија Ајдин Сефа Акај одлучио да се случај преда Србији и тада је укинуо налог за хапшење Јојића и Радете који је био на снази од 2015. године.

Судији Акају Савет безбедности није продужио мандат у Механизму, а на његово место у децембру 2018. године именован је судија Ли Дакин.

Тужилаштво у Хагу противило се пребацивању предмета српском правосуђу, и по његовој жалби је у децембру 2018. године одлучено да се то питање поново размотри.

Србија је 2015. године одбила да ухапси и изручи Јојића и Радету Хашком трибуналу пошто су српски правосудни органи констатовали да нема услова за њихово изручење, јер ни статут Савета безбедности Уједињених нација о раду Трибунала, као ни српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дело за које се терете.

Након што је случај из Хашког трибунала по његовом затварању 31. новембра 2017. прешао у Механизам, судије тог суда су закључиле да је у интересу правде и експедитивности да се овај случај пребаци држави на чијој је територији извршено кривично дело - а то је Србија.

Након тога судија појединац је задужен за координарање предмета и конкретне одлуке.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво