Хапшења због злоупотреба у вези са пречишћавањем воде у Зрењанину

Ухапшене су три особе које су осумњичене за злоупотребе у вези са уговором за пречишћавање пијаће воде за град Зрењанин. Њима је одређено задржавање до 48 сати.

У саопштењу МУП-а се наводи да су ухапшени И. Д. (1953), бивши помоћник градоначелника Зрењанина задужен за инвестиције, и бивше одговорно лице ЈКП "Водовод и канализација" Зрењанин, и Г. Т. (1972), заменик одговорног лица и бивше одговорно лице у зрењанинском ЈКП "Водовод и канализација". 

Такође, ухапшен је Н. О. (1951), одговорно лице београдског предузећа "Synertech" и бивше одговорно лице новосадске фирме "Gruppo Zilio" и њеног београдског огранка "Gruppo Zilio SPA".

"Сумња се да су се Н. О., као одговорно лице предузећа  'Synertech', и И. Д., у својству помоћника градоначелника, почетком 2014. године, пре расписивања јавне набавке договорили са представницима привредног друштва 'Gruppo Zilio SPA' из Италије о елементима конкурса јавне набавке за пречишћавање пијаће воде за град Зрењанин, чиме су извршили кривично дело злоупотреба у вези са јавном набавком", наводи се у саопштењу.  

Како се сумња, након конкурса, Г. Т. jе у својству одговорног лица зрењанинског ЈКП "Водовод и канализација", потписао Уговор о јавној набавци услуге пречишћавања пијаће воде за град Зрењанин са групом понуђача коју чине привредна друштва "Gruppo Zilio SPA" огранак у Београду, "Gruppo Zilio" из Новог Сада и "Synertech" из Београда.

Уговор супротан тадашњем закону 

Наведено је да је тај уговор у супротности са тада важећим Законом о комуналним делатностима, који прописује да се пречишћавање воде не сме препустити приватној фирми.

"Сумња се да је на овај начин Г. Т. извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја", саопштава МУП.

Додаје се да, будући да је фирма 'Gruppo Zilio SPA' изашла из посла и препустила га фирми  'Synertech', није имала право да повуче банкарске гаранције

"Међутим И. Д. се терети да је 30. јуна 2016. године закључио анекс уговора о јавној набавци, чиме је извршио поврат банкарске гаранције за добро извршење посла извршиоцу 'Gruppo Zilio' издату на износ од 546.336 евра, иако су услови за реализацију банкарске гаранције били испуњени, чиме је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја", прецизирао је МУП.

Истиче се да се Н. О. сумњичи да је 17. маја 2019. године примио износ од 67.500.000 динара на рачун његовог привредног друштва из буџета Републике Србије, на име субвенција ради набавке и замене опреме у постројењу за пречишћавање пијаће воде у Зрењанину, као и ради пуштања истог у рад.

Од тога је део у износ од 21.341.649,50 динара утрошио за текуће пословање привредног друштва чиме је извршио кривично дело злоупотребa положаја одговорног лица.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Вишем јавном тужилаштву, Посебном одељењу за сузбијање корупције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара