Хапшења због злоупотреба у вези са пречишћавањем воде у Зрењанину

Ухапшене су три особе које су осумњичене за злоупотребе у вези са уговором за пречишћавање пијаће воде за град Зрењанин. Њима је одређено задржавање до 48 сати.

У саопштењу МУП-а се наводи да су ухапшени И. Д. (1953), бивши помоћник градоначелника Зрењанина задужен за инвестиције, и бивше одговорно лице ЈКП "Водовод и канализација" Зрењанин, и Г. Т. (1972), заменик одговорног лица и бивше одговорно лице у зрењанинском ЈКП "Водовод и канализација". 

Такође, ухапшен је Н. О. (1951), одговорно лице београдског предузећа "Synertech" и бивше одговорно лице новосадске фирме "Gruppo Zilio" и њеног београдског огранка "Gruppo Zilio SPA".

"Сумња се да су се Н. О., као одговорно лице предузећа  'Synertech', и И. Д., у својству помоћника градоначелника, почетком 2014. године, пре расписивања јавне набавке договорили са представницима привредног друштва 'Gruppo Zilio SPA' из Италије о елементима конкурса јавне набавке за пречишћавање пијаће воде за град Зрењанин, чиме су извршили кривично дело злоупотреба у вези са јавном набавком", наводи се у саопштењу.  

Како се сумња, након конкурса, Г. Т. jе у својству одговорног лица зрењанинског ЈКП "Водовод и канализација", потписао Уговор о јавној набавци услуге пречишћавања пијаће воде за град Зрењанин са групом понуђача коју чине привредна друштва "Gruppo Zilio SPA" огранак у Београду, "Gruppo Zilio" из Новог Сада и "Synertech" из Београда.

Уговор супротан тадашњем закону 

Наведено је да је тај уговор у супротности са тада важећим Законом о комуналним делатностима, који прописује да се пречишћавање воде не сме препустити приватној фирми.

"Сумња се да је на овај начин Г. Т. извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја", саопштава МУП.

Додаје се да, будући да је фирма 'Gruppo Zilio SPA' изашла из посла и препустила га фирми  'Synertech', није имала право да повуче банкарске гаранције

"Међутим И. Д. се терети да је 30. јуна 2016. године закључио анекс уговора о јавној набавци, чиме је извршио поврат банкарске гаранције за добро извршење посла извршиоцу 'Gruppo Zilio' издату на износ од 546.336 евра, иако су услови за реализацију банкарске гаранције били испуњени, чиме је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја", прецизирао је МУП.

Истиче се да се Н. О. сумњичи да је 17. маја 2019. године примио износ од 67.500.000 динара на рачун његовог привредног друштва из буџета Републике Србије, на име субвенција ради набавке и замене опреме у постројењу за пречишћавање пијаће воде у Зрењанину, као и ради пуштања истог у рад.

Од тога је део у износ од 21.341.649,50 динара утрошио за текуће пословање привредног друштва чиме је извршио кривично дело злоупотребa положаја одговорног лица.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Вишем јавном тужилаштву, Посебном одељењу за сузбијање корупције.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. феб 2020, 17:33) - Markovljev [нерегистровани]

Kada će voda biti ispravna?

To je lepo što ih pohapsiše, ali Zrenjaninci i na dalje a izgleda i na dugo još neće imati zdravu vodu za piće. Nije tako davno, sećamo se kako se slavno otvaralo prečišćavanje vode i kako se pokazivala visoko kvalitetna voda iz ovog skupog prečištača, da bismo za par nedelja stidljivo saznali da voda opet nije za piće. Koliko će država imati obzira i svim gradjanima Zrenjanina poslati jednokratnu pomoć za kupovinu mineralnih i soda voda koje moraju kupovati da bi mogli piti zdravu vodu.

(четвртак, 13. феб 2020, 16:55) - anonymous [нерегистровани]

vodovod

prvi uslov za izgradnju nekog grada je voda.

(четвртак, 13. феб 2020, 16:15) - anonymous [нерегистровани]

Vodovodi

Danas se prave naftovodi po hiljadu kilometara a Srbija nemoze da resi pitanje osnovne potrebe gradjana a to je voda. Inace imao sam priliku da budem u Zrenjeninu sa tom (kanalizacijom) od vode covek nemoze ni da se okupa Drzava Srbija TREBA da resi pitanje vode u celoj Vojvodini .

(четвртак, 13. феб 2020, 14:54) - Brane [нерегистровани]

Da li znate

Vec vise od 15 godina mi Zrenjaninci nemamo vodu.Kupujemo naravno.Neko je na nama dobro zaradio i jos uvek zaradjuje.E Srbijo!