Харадинај ћутао пред судом у Хагу

У Специјалном суду за ратне злочине које су починили припадници ОВК са седиштем у Хагу саслушан је премијер приштинских институција у оставци, Рамуш Харадинај, који је позив добио као осумњичени.

Харадинај је новинарима испред зграде тужилаштва рекао да је на саслушање позван као осумњичени и да му је тужилаштво саветовало да не говори о току испитивања.

"Правни савет је био да не улазимо у друге расправе, већ да се браним ћутањем. Не знам што су ме позвали, хтео сам објашњења за моју улогу у ОВК", рекао је Харадинај приштинским медијима у Хагу који прате његов одлазак у суд.

"Испунио сам законску обавезу као осумњичени. Добио сам правни савет да не говорим за оно што су ме питали. То су законске процедуре које не скривају нешто од јавности, али како ми закон не дозвољава ... ", додао је Харадинај.

Истакао је да ће се вратити на Косово, као и све друге колеге у политици, да служи грађанима. 

Харадинај се у тужилаштву задржао око сат времена.

Новинари нису могли да присуствују испитивању нити могу да уђу у зграду тужилаштва, јер је истрага затворена за јавност.

Није познато за које се злочине сумњичи, јер тужилаштво одбија да саопшти информације о томе, наглашавајући да истрага није јавна.

Претходно, суд је саслушао бившег косовског председника и портпарола ОВК, Јакупа Краснићија, пренели су приштински медији. 

Косово прес преноси да Краснићи није рекао да ли га је Специјално тужилаштво позвало као сведока или осумњиченог, не наводећи ни да ли је Краснићијево саслушање у том суду завршено или ће бити настављено и сутра. 

Специјализовно тужилаштво којим од септембра прошле године руководи амерички тужилац Џек Смит надлежно је за истраживање ратних злочина почињених на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године.

Према Закону о Специјализованим већима и Специјализовном тужилаштву, приликом испитивања, Харадинај је најпре упознат са својим правима, међу којима је и право да не износи одбрану – да се брани ћутањем, што је косовски премијер  и искористио.

Да се одлучио да изнесе своју одбрану, то је могло да потраје дан, два у зависности од тога шта би имао да каже.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(четвртак, 25. јул 2019, 07:34) - anonymous [нерегистровани]

Mozda

je on bio u Hag kako bi mu neko od njegovih "pravnih" savetnika dao spisak 20-tak svedoka protiv njega...Zaista bi sada trebalo podignuti bezbednost tih ljudi na najvisi moguci nivo...TZV. medjunarodnoj zajednici vise odavno nista ne verujem...

(среда, 24. јул 2019, 21:51) - anonymous [нерегистровани]

Кадије

Ал су га испитали ! Они се испричали а он ћутао. И све су сазнали. Па шта су га звали уопште. Јој брате која спрдња.

(среда, 24. јул 2019, 17:33) - anonymous [нерегистровани]

Tuzilac

Tuzilac ga tuzi, tuzilac ga savetuje da cuti. Majko zemljo gde mi zivimo?

(среда, 24. јул 2019, 16:55) - Ravnogorac [нерегистровани]

Haradinaj

Pravno gledano ima zakonsko pravo da cuti dok mu postavljaju pitanja i ispituju.Cemu sva uzbuna oko toga?Mnogi se tako brane,jer svaka njegova izgovorena rec,moze biti upotrebljena protiv njega.

(среда, 24. јул 2019, 16:16) - Drmr [нерегистровани]

Srbine iz Nemacke

Haradinaja nije savetovao sud u Hagu da cuti,savetovao ga njihov sud u Pristini.

(среда, 24. јул 2019, 15:16) - anonymous [нерегистровани]

hag

kakav je to sud u kojem te oni koji te isledjuju savetuju da ćutiš. Jedino ako mu tužioci nisu ujedno i advokati. Trebala bi naša država da interveniše.

(среда, 24. јул 2019, 14:59) - anonymous [нерегистровани]

Moje vidjenje

Mislim da njemu nije tuzilastvo sve zabranilo. Mozda nesto osnovno,ali su njemu advokati zabranili da bilo sta kaze. Oko toga je neka zavrzlama,a to je bitna razlika. Samo,ako se vec branio cutanjem, onda je trebalo da ga zadrze do daljeg. A i on je vrlo konfuzan oko toga,sto nije ni cudo imajuci u vidu njegov nivo. Mozda se ja nadam da je bilo tako,sto je za svakog optuzenog mnogo teze, a ako je ovako kako je on nepismeno objasnio,to ne valja za pravdu.

(среда, 24. јул 2019, 14:48) - milance [нерегистровани]

sudjenje

mi da smo neka drzava on a i svi ostali odavno bi bili dva metra pod zemljom i mirisali cvece odozdo.

(среда, 24. јул 2019, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

Суд затворен за јавност?

Србима судили пред камерарма. Затворени, тајни судови су фашистички методи дељења ”(не)правде”.

(среда, 24. јул 2019, 14:06) - Makedonec [нерегистровани]

Cutanje

Nisu ga tuzioci savetovali da cuti.To su uradili negovi branioci.Tuzioci su ga samo poucili ( to je, uostalom, njihova zakonska obaveza) da ima pravo svoju odbranu da da i cutanjem. To je, prema tome, njegovo pravo koje on moze, ali i ne mora, da iskoristi. U konkretnom slucaju, kao sto vidimo, Haradinaj je to svoje pravo iskoristio.