Одбијен захтев Шљиванчанина

Хашки трибунал одбио захтев одбране Веселина Шљиванчанина да поново размотри правоснажну пресуду којом је бивши официр ЈНА осуђен на 17 година затвора због злочина над хрватским заробљеницима у Вуковару, 1991. године.

Захтев одбране Веселина Шљиванчанина да поново размотри правоснажну пресуду којом је бивши официр ЈНА осуђен на 17 година затвора због злочина над хрватским заробљеницима у Вуковару 1991. године, Хашки трибунал је одбио.

Апелационо веће, које је Шљиванчанину и изрекло пресуду, образложило је да је по статуту Трибунала правоснажна пресуда коначна и да не постоји могућност за њено поновно разматрање.

Такође, Апелационо веће је оценило да су сва питања која је Шљиванчанин покренуо у захтеву за поновно разматрање пресуде, већ размотрена у жалбеном поступку.

После жалбеног поступка, Апелационо веће је повећало казну Шљиванчанину са пет на 17 година затвора, прогласивши га кривим за помагање убиства 194 хрватска заробљеника на фарми Овчара код Вуковара, 20. и 21. новембра 1991. године.

Пресуди се противило двоје од петоро судија Апелационог већа којим председава Теодор Мерон.

Одбрана је тврдила да је тиме "незаконито" била преиначена првостепена пресуда, изречена 2007. године, којом је Шљиванчанин био ослобођен кривице за убијање заробљеника, а осуђен на пет година затвора због помагања у њиховом мучењу.

По оцени бранилаца, том одлуком за које није имало овлашћење, жалбено веће Трибунала је Шљиванчанину ускратило право да се жали на осуђујућу пресуду за ново кривично дело, што је кршење међународног пакта о грађанским правима.

Одбрана је стога, уложила захтев за поновно разматрање правоснажне пресуде, који је данас одбијен.

У јесен 1991. године, мајор Шљиванчанин је био официр за безбедности Прве гардијске бригаде ЈНА, чији је командант био пуковник Миле Мркшић.

Трибунал је Мркшића правоснажно осудио на 20 година затвора због помагања убиства и мучења на Овчари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара