Караџићу није дозвољено улагање жалбе на дужину казне

Председник Механизма за кривичне судове у Хагу Кармел Ађијус није дозволио Радовану Караџићу да уложи жалбу на дужину казне, односно на доживотни затвор на који је осуђен другостепеном правоснажном пресудом.

У одлуци председника Механизма наводи се да нема законских основа за улагање такве жалбе, као и да због тога нема ни разлога да именује ново жалбено веће које би о томе одлучивало.

Караџић је прошле седмице тражио формирање већа које би разматрало жалбу на дужину казне, јер је према ставу одбране, Жалбено веће Механизама погрешило када му је казну са 40 година затвора повећало на доживотни затвор, јер није водио рачуна о "праксама судова у бившој Југославији" чиме му је, поред осталих, прекршио људска права.

Жалбено веће Механизма у Хагу осудило је 20. марта на доживотни затвор првог председника Републике Српске због геноцида у Сребреници и злочина против човечности, кршења закона и обичаја ратовања.

Ова пресуда је правоснажна, али он би и даље могао да захтева ревизију пресуде, уколико његов правни тим пронађе нове доказе који нису били извођени током суђења а имали би утицај на коначну пресуду.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 03. апр 2019, 14:38) - anonymous [нерегистровани]

Фуј

Србима није дозвољена правда.